Sjees je Shirt

Bewegen is misschien wel belangrijker dan ooit. Nu we meer stilstaan bij gezondheid en de manier waarop we naar werk of school gaan, is dit dé uitgelezen kans om kinderen te vertellen over zowel het plezier van fietsen als de gezondheidseffecten ervan én over veiligheid in het verkeer. BrabantSport en Ons Brabant Fietst organiseren een ontwerpwedstrijd voor alle Brabantse schooljeugd in de bovenbouw van het basisonderwijs; Sjees je Shirt. 

Brabantse schooljeugd krijgt de kans om hét Brabantse fietsshirt te ontwerpen én hun beste idee in te dienen om meer kinderen op de fiets te krijgen. Het stimuleren van fietsen heeft, buiten de positieve effecten voor het kind zelf (gezondheid en concentratie op school), nog meer gunstige effecten. Denk hier bijvoorbeeld aan minder milieuvervuiling en meer veiligheid rondom de scholen. Meedoen kan van 14 september t/m 6 oktober.

Kant-en-klaar lesvoorbeeld 

Speciaal jou als docent, coach of begeleider hebben we een kant-en-klare les van ca. 1 uur samengesteld, inclusief leuke video’s die je tijdens de les of bijeenkomst kunt weergeven op een scherm, digibord of met een beamer. Dit maakt het extra eenvoudig om kinderen te laten deelnemen aan de wedstrijd en het bewustzijn rondom fietsen te stimuleren.

Daarnaast tref je hieronder een begeleidende lesbrief aan. Naast alle benodigde informatie over de ontwerpwedstrijd, tref je hierin per lesonderdeel praktische informatie aan, zoals de beoogde tijdsduur en benodigdheden voor dit lesonderdeel. 

Lesvoorbeeld

Lesbrief

 

Ontwerpwedstrijd

In de ontwerpwedstrijd gaan kinderen creatief aan de slag met het ontwerpen van een fietsshirt. Het winnende ontwerp wordt door een designer verwerkt tot een shirt dat daadwerkelijk in de winkel komt te liggen. Praktische zaken op een rijtje:

 • De kleurplaat kan worden gedownload op sjeesjeshirt.nl
 • Print de kleurplaat op A3-formaat
 • Van het ontwerp moet een foto gemaakt worden (precies tussen de haakjes) en worden geüpload 
 • Om mee te doen aan de wedstrijd is ook het e-mailadres van de ouders nodig
 • Meedoen kan van 14 september t/m 6 oktober
 • De kids maken kans op toffe prijzen (voor zichzelf, de klas én de school!)
 • Alle Brabantse kinderen van 9 t/m 13 jaar kunnen meedoen
 • De jury kiest uit alle ontwerpen het winnende ontwerp
 • De winnaar wordt medio november bekend gemaakt

Het beste fietsidee

Fietsen naar school wordt voor kinderen steeds minder vanzelfsprekend. 1 op de 3 kinderen in Nederland wordt met de auto naar school gebracht, terwijl 90% binnen een straal van 1 km van school woont. Voornaamste reden: paradoxaal genoeg vinden ouders het verkeer rondom de school te druk en onveilig.

Kinderen in Nederland hebben hierdoor steeds vaker niet of nauwelijks ervaring met fietsen. Dit heeft gevolgen voor de veiligheid van kinderen op de weg. Voor de ontwikkeling van verkeersinzicht en fietsvaardigheid is het belangrijk om jong te beginnen met fietsen. Naast de zorgen om verkeersveiligheid, kiezen ouders vaak voor de auto vanwege gemak of tijdwinst. Wie de kinderen altijd met de auto wegbrengt, rijdt meteen door naar het werk. Soms fietsen ouders zelf niet graag. En kinderen met een migratieachtergrond hebben niet altijd een fiets. Ook naar vriendjes of sportclubs eindigen kinderen vaker op de achterbank: de achterbankgeneratie. Dit terwijl fietsen voor jonge kinderen nog nooit zo veilig was als nu.

Daarom is aan de ontwerpwedstrijd ook een ideeënwedstrijd gekoppeld om meer kinderen op de fiets te krijgen. Hiermee vragen we aandacht voor de zogenoemde achterbankgeneratie die overal naartoe gebracht wordt met de auto. Het doel is kinderen van de achterbank af te krijgen en ze meer te laten fietsen; naar school, sportschool, muziekles et cetera. Van elk verkocht shirt gaat een deel van de opbrengst naar het winnende idee om meer kinderen op de fiets te krijgen. En, voor zowel de kinderen, de klas als de school zijn er mooie prijzen te winnen.

 • De kleurplaat kan worden gedownload op sjeesjeshirt.nl
 • Print de kleurplaat op A3-formaat
 • Van het ontwerp moet een foto gemaakt worden (precies tussen de haakjes) en worden geüpload 
 • Om mee te doen aan de wedstrijd is ook het e-mailadres van de ouders nodig
 • Meedoen kan van 14 september t/m 6 oktober
 • De jury kiest het winnende fietsidee
 • Medio november wordt de winnaar bekend gemaakt
 • Alle Brabantse kinderen van 9 t/m 13 jaar kunnen meedoen

Belangrijke data

De ontwerpperiode loopt van 14 september t/m 6 oktober. De kleurplaten waarop de kinderen gaan ontwerpen kunnen worden gedownload, en ze kunnen hun designs uploaden. Uit alle inzendingen kiest een onafhankelijke jury de winnaars van zowel het mooiste Brabantse fietsshirt als het beste fietsidee. Medio november maken we de winnaars bekend. Houd onze kanalen dus goed in de gaten! 

Nieuwsgierig naar de jury? Zij stellen zich hier aan je voor!

Wat is er te winnen?

Deelnemende kinderen kunnen prijzen winnen voor zichzelf, voor de klas en voor de hele school:

 • Een toffe fiets
 • Het winnende shirt écht in de winkel
 • Een shirt voor de hele klas
 • Een clinic van Nasser el Jackson (voor de hele school!)
loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.