Lesvoorbeeld: Sjees je shirt

Wil je toffe prijzen winnen voor jezelf en de hele klas? Doe dan mee aan de ontwerpwedstrijd voor het mooiste fietsshirt én het beste fietsidee van Brabant!

Nasser el Jackson vertelt over de wedstrijd

Misschien ken je hem wel: Nasser el Jackson. Hij is wereldkampioen groundmoves en vertelt je in deze video wat je allemaal kunt winnen als je meedoet aan de wedstrijd:

Van 14 september tot en met 6 oktober kun je meedoen aan de wedstrijd. Nog even alle gave prijzen voor je op een rijtje: 

 • Een toffe en sportieve fiets;
 • Een clinic van wereldkampioen groundmoves: Nasser el Jackson (voor de hele school!);
 • Het winnende shirt komt écht in de winkel te hangen bij Decathlon;
 • Ook krijgt de hele klas dit winnende shirt.


Tijdens deze les vertel ik je meer over de wedstrijd! Maar eerst gaan we samen praten over fietsen. En welke verkeerssituaties je tegen kunt komen op een drukke weg. 

 

Met de auto of met de fiets naar school, sport, muziekles of je vrienden of vriendinnen? 


Wie van jullie wordt er bijvoorbeeld met de auto naar school gebracht? Steek je vingers eens omhoog… 


Wisten jullie dat één op de drie kinderen met de auto naar school wordt gebracht? Dat is best veel hè?! Terwijl 90% van al die kinderen op minder dan 1 kilometer van school woont. Eigenlijk is het dus heel gemakkelijk om naar school te fietsen. Wandelen of steppen kan natuurlijk ook. Je bent er zo! En vaak is de sportclub of muziekles ook dichtbij.

Fietsen is namelijk voor een heleboel dingen goed: 

 • Veiligheid: omdat het dan minder druk is met al die auto’s bij de school;
 • Gezondheid: omdat je door vaker te bewegen lekker fit blijft;
 • Milieu: omdat er uit jouw fiets geen uitlaatgassen komen;
 • En voor jezelf: omdat je door vaker te fietsen stukken beter wordt in het verkeer!


Kun je nog meer voordelen opnoemen van fietsen?

 

Video van een échte fietskampioen

Lars Boom is iemand die álles weet over fietsen. Hij is Nederlands kampioen wegwielrennen en zelfs wereldkampioen veldrijden. Hij heeft dus al heel wat kilometers gefietst! 

Poster: wat een drukte op de weg! 

In het verkeer gebeurt ontzettend veel. Zeker in de drukke schoolspits, want iedereen moet tegelijk naar school. Op deze poster zie je een drukte van jewelste. Je herkent het vast: heel veel mensen op straat met veel verschillende verkeerssituaties. Daar heb je je aandacht bij nodig!

[klik op poster om te vergroten]

 

Welke situaties kom je zelf ook wel eens tegen in het verkeer? Hoe zou je daarmee omgaan? 

En wat kun je zelf doen om veilig op school en weer thuis te komen?

Wedstrijd 1: ontwerp het mooiste Brabantse fietsshirt

Klaar om de strijd aan te gaan? Tijdens de ontwerpwedstrijd voor het mooiste Brabantse fietsshirt ga je aan de slag met het ontwerpen van een supercool fietsshirt. Hiervoor gebruik je de kleurplaat die je van de leraar of begeleider hebt gekregen. Er zijn geen regels en je mag het helemaal maken zoals jij het wilt!

 

Sjees je shirt - Ontwerpwedstrijd

 

Van 14 t/m 6 oktober kunnen jullie meedoen aan deze ontwerpwedstrijd.

Is je ontwerp klaar? 

 • Maak een foto van het ontwerp (precies tussen de haakjes) en upload het op Sjeesjeshirt.nl. Doe dit vóór 7 oktober!
 • Om het te uploaden is ook het e-mailadres van een van je ouders nodig. Zij kunnen je daar vast bij helpen. 
 • Hierna begint de wedstrijd pas echt: je kan namelijk stemmen verzamelen voor jouw ontwerp! Jouw familie, kennissen of vriendjes kunnen online stemmen op Sjeesjeshirt.nl van 8 t/m 15 oktober.
 • Uit de 5 shirts met de meeste stemmen wordt door de jury het winnende ontwerp gekozen. Deze winnaar maken we bekend op 8 november. Spannend! 

 

Video: ontwerptips van een échte designer

Iris is ontwerper van beroep en heeft al heel wat gave t-shirts ontworpen. Zij maakt zelfs het ontwerp voor het wielershirt die de Nederlandse wegwielrenners dragen tijdens hun wedstrijd op de Olympische Spelen. Iris gaat straks het winnende ontwerp verwerken tot een écht t-shirt dat in de winkel komt te liggen! Wil je een vliegende start maken? Luister dan naar haar gouden ontwerptips:

 

 

Wedstrijd 2: bedenk het állerbeste fietsidee van Brabant! 

Word jij ook wel eens met de auto naar school, sport, muziekles of je vrienden of vriendinnen gebracht? Terwijl het eigenlijk best dichtbij is? Dat kan ook anders, vind je niet? Op de fiets bijvoorbeeld! 

Heb jij een goed idee om meer kinderen én hun ouders vaker te laten fietsen? Een goed fietsidee kan bijvoorbeeld zijn: meer autovrije straten rondom scholen, speciale fietspaden voor kinderen of een leuke app waar kinderen zich kunnen aanmelden om samen naar school te fietsen? 

Jij hebt vast nog meer goede ideeën! Doe mee met de wedstrijd voor hét beste fietsidee! Op de achterkant van de kleurplaat voor de ontwerpwedstrijd kun je jouw beste fietsidee opschrijven of tekenen. 

 

Sjees je Shirt - beste fietsidee

 

 

Van 14 t/m 6 oktober kunnen jullie meedoen aan deze wedstrijd.

Ben je klaar? 

 • Maak een foto van jouw beste fietsidee en (precies tussen de haakjes) en upload het op Sjeesjeshirt.nl. Doe dit vóór 7 oktober! 
 • Om het te uploaden is ook het e-mailadres van een van je ouders nodig. Zij kunnen je daar vast bij helpen.
 • De jury kiest het állerbeste fietsidee, dat ook echt uitgevoerd wordt. De winnaar maken we bekend op 8 november. Spannend!

 

Psssttt... nog meer voorbeelden van fietsideeën 

Om je een beetje op weg te helpen, vind je hieronder nog een paar voorbeelden van wat een fietsidee zou kunnen zijn:


1. Mensen belonen als ze vaker de fiets gebruiken. Bijvoorbeeld: 

 • Punten sparen voor een uitje met de klas: hoe vaker je fietst, hoe meer punten je krijgt!
 • Een sponsorfietstocht organiseren voor het goede doel. Of een kilometer-challenge doen met school, waarna de winnaar een prijs krijgt. 


2. Het fietsen makkelijker of leuker maken. Bijvoorbeeld: 

 • Gratis fietsen beschikbaar stellen via de school;
 • Kapotte fietsen worden gratis gerepareerd op school;
 • Een paraplu die (als het regent) kunt vastmaken aan de fiets;
 • Betere en veiligere fietspaden laten ontwikkelen: bijv. een fietssnelweg, minder autoverkeer en stoplichten, meer verlichting op de fietspaden.
 • Spelletje spelen terwijl je met je vrienden fietst: bijvoorbeeld ik zie ik zie wat jij niet ziet. Zo worden fietsritjes nóg leuker!


3. Informatie en voorlichting geven over fietsen. Bijvoorbeeld: 

 • Fietsles geven op school, waardoor alle kinderen goed kunnen fietsen;
 • Meer voorlichting over waarom fietsen gezellig, goed voor het milieu en goed voor de conditie is. Als mensen de voordelen van fietsen snappen, stappen ze vast vaker op de fiets! 


En nu jij! 

Afsluiting

Ga hier of thuis aan de slag met de kleurplaat: maak hierop jouw ontwerp voor het mooiste Brabantse t-shirt en/of gebruik de achterkant om jouw beste fietsidee te tekenen of beschrijven! Upload het daarna op Sjeesjehirt.nl. Vraag alvast het e-mailadres van een van je ouders om zeker te zijn dat jouw inzending online komt te staan. Een van je ouders moet toestemming geven aan ons.  

 

Ben je na deze les enthousiast geworden over fietsen en vind je het ook een belangrijk onderwerp? Praat er thuis ook eens over! 

 

loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.