publicatiedatum: 14-11-2019

Welk type dagelijkse pendelaar ben jij?

Auteur Bas Meijerink

Fietsforenzen zijn een bijzondere soort. Gewoontedieren, maar wel van diverse pluimage. Ze trappen elke werkdag de slaap uit hun ogen, klappen rustig hun voertuig in op het perron of gaan haastig op zoek naar aansluitingen. Herken jij deze vier typen fietsforenzen of ben je er misschien zelf één?

#1 De stadsfietser

De huis-tuin-en-keukenfietser noemen we ‘m ook wel. Geen fancy fiets, maar een gewone stadsfiets, of zelfs een barrel met rammelende kettingkast, de tas nonchalant bungelend aan het stuur.

#2 De ovfietser

Met de fiets naar het station, de trein in en op het aankomststation een ov-fiets pakken. Veel gebruikers vervolgen met het blauw-gele rijwiel de reis naar hun bestemming. 

#3 De speed pedelecer

Is het een fiets? Is het een brommer? Het is een speed ­pedelecer. Het jachtluipaard onder de fietsforenzen. Voor deze snelle elektrische fiets die 45 kilometer per uur haalt, gelden dezelfde regels als brommers.

Een bromfietskentekenplaat is dus verplicht, net als een helm en een ­achteruitkijkspiegel. Binnen de bebouwde kom mag je er niet mee op het gewone fietspad rijden.

#4 De vouwfietser

Vaak komt 'ie met de trein. Maar voor een gratis parkeerplaats strijkt dit unieke soort fietsforens ook wel eens neer aan de rand van stedelijke gebieden. Woon-werkfietsen op snelfietsroutes

De fietsforenzen uit dit artikel kom je zeker tegen op de Brabantse snelfietsroutes, die in heel Brabant worden aangelegd. In 2030 moet er een heel netwerk liggen van deze fietsroutes waar je heerlijk door kunt fietsen van stad naar stad. Een aantal snelfietsroutes is in 2021 al klaar!

Naar Brabantse snelfietsroutes

illustraties: Merel Corduwener

loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.