Wat is een snelfietsroute?

Een snelfietsroute is een directe, comfortabele fietsverbinding met weinig obstakels, die ervoor zorgt dat je vlot op je bestemming aankomt. Onderstaand filmpje legt uit waarom provincie Noord-Brabant een netwerk van snelfietsroutes aanlegt.

Het gaat er niet om dat je hard fietst op een snelfietsroute, maar dat je gemakkelijk door kunt fietsen. Of je nu op een gewone stadsfiets, e-bike, e-step of bakfiets rijdt. Fietsers hebben op een snelfietsroute dan ook zoveel mogelijk voorrang en weinig hinder van verkeer. Je zou deze routes ook wel 'Ik-pak-sneller-de-fiets-routes' kunnen noemen!

Welke snelfietsroutes zijn al gereed?

Zeven snelfietsroutes zijn al gereed: 's-Hertogenbosch - Oss, Oss - Uden, Tilburg - Waalwijk, Tilburg - Rijen, Breda - Etten-Leur, Nijmegen - Cuijk en Eindhoven - Valkenswaard. Er wordt hard gewerkt om een compleet netwerk van snelfietsroutes aan te leggen, verspreid over de hele provincie. Op onderstaande kaart kun je het huidige en toekomstige Brabantse snelfietsroutenetwerk zien. 

Snelfietsroutes

 

Hoe ziet een snelfietsroute eruit?

De ideale snelfietsroute bestaat uit overzichtelijke, vier meter brede fietspaden. Met duidelijke markeringen, zonder obstakels en geschikt voor alle typen fietsers. Grote delen van snelfietsroutes in Brabant zien er zo uit.

Maar voor een volledige snelfietsroute is dit niet haalbaar. Snelfietsroutes lopen over te grote afstanden en door heel verschillende gebieden. In de praktijk worden etappes daarom met elkaar verbonden. Een snelfietsroute kan bijvoorbeeld bestaan uit een stuk fietsstraat, een bestaand breed fietspad, een stuk nieuw fietspad en een gemarkeerd fietsgedeelte op een weg. De veiligheid en doorstroming zijn bepalend, al moet de route ook aantrekkelijk zijn.

Wie bepaalt waar snelfietsroutes komen?

Snelfietsroutes zijn altijd een samenwerking tussen de provincie en gemeenten. De ­gemeenten zijn initiatiefnemer. Zij verkennen samen het beste tracé. Ook kijken ze welke verbeteringen nodig zijn om te komen tot een route die voldoet aan de kwaliteitseisen voor snelfietsroutes. De provincie ondersteunt door te coördineren en te financieren.

Snelfietsroutes en veiligheid

Een snelfietsroute moet veilig zijn. Als fietser moet je zo min mogelijk conflicten hebben met auto’s en treinen. Dat ­betekent dat er bijvoorbeeld een fiets­tunnel wordt gebouwd bij een kruispunt, en dat fietsers op de route zo veel mogelijk voorrang krijgen. Uiteraard wordt er ook op gelet dat de snelfietsroute veilig is voor de om­wonenden. 

Heeft een snelfietsroute eigen bewegwijzering?

Op nationaal niveau wordt gewerkt aan uniforme bewegwijzering voor de snelfietsroutes. Brabant neemt daarin het voortouw, samen met de Nationale Bewegwijzeringsdienst. In 2020 moet er een verbeterde richtlijn zijn voor fietsbewegwijzering op regionale routes. Denk aan borden die tijdig leesbaar zijn en herkenbare markeringen op het asfalt. Ook is een snelfietsroutesymbool in de maak.

Benieuwd? De snelfietsroute Tilburg-Waalwijk dient als nationale demonstratieroute en daar kom je al conceptversies voor bewegwijzering tegen. 

Waar vind ik nieuws over snelfietsroutes?

Het laatste nieuws over snelfietsroutes in Brabant vind je in ons nieuwsoverzicht. Voor specifieke, lokale informatie over snelfietsroutes (zoals procedures, bewonersavonden, voortgang van aanleg en wegonderbrekingen) verwijzen we de betrokken gemeenten in kwestie. Onderaan elke pagina over de individuele snelfietsroutes vind je linkjes naar meer informatie.

Naar nieuwsoverzicht

Wat kan ik als werkgever met snelfietsroutes?

Natuurlijk is het belangrijk dat de mensen de nieuwe snelfietsroutes straks goed kunnen vinden en er ook echt gaan fietsen. Daarom is het belangrijk dat werkgevers de snelfietsroutes omarmen en hun werknemers helpen om er gebruik van te gaan maken. 

Ben je werkgever? Kijk eens op onsbrabantfietst.nl. Daar vind je alle informatie en tools om jouw medewerkers op de fiets te helpen.

loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.