Snelfietsroute F58 Breda - Tilburg: #LekkerDoorRijen

Op 30 juni 2022 is de snelfietsroute tussen Tilburg en Rijen officieel in gebruik genomen. Het brede, comfortabele fietspad is het eerste deel van de F58 tussen Breda en Tilburg. Het tweede deel, het stuk tussen Breda en Rijen, moet in 2025 gereed zijn.Van hartje Breda naar hartje Tilburg in ruim een uur op bijna 24 kilometer comfortabel fietspad. De route Breda – Tilburg wordt een comfortabele, veilige, directe route.

Route: Station Breda tot station Tilburg
Betrokken gemeentes: Breda, Oosterhout, Gilze en Rijen, Tilburg 
Lengte: 23,5 kilometer 
Aansluiting bij station Tilburg op snelfietsroute F261 Tilburg – Waalwijk
Kosten: € 13,1 miljoen
Planning: Het deel Rijen - Tilburg is gereed. Het deel Rijen - Breda is naar verwachting 2025 klaar.

Opening F58 Tilburg-Rijen

De snelfietsroute tussen Tilburg en Rijen is op 30 juni officieel in gebruik genomen.Tijdens de opening vanmiddag trokken een fietsorkest en een bonte stoet fietsers op onder meer stadsfietsen, e-bikes, tandems, riksja’s en ov-fietsen van Rijen naar Tilburg. De verscheidenheid aan fietsen staat symbool voor het gegeven dat snelfietsroutes er voor alle soorten en maten fietsers zijn.

 

Laat weten hoe jouw ervaring is met de F58 en maak kans op mooie prijzen!

In opdracht van de provincie Noord-Brabant voert Goudappel effectmetingen uit op meerdere nieuwe snelfietsroutes. In week 42 (17 okt) start de meting op de F58, tussen Tilburg en Rijen. Via onderstaande knop kom je bij de vragenlijst over de route die je kan invullen.

Met deelname aan deze enquête maak je kans op een van de 10 bol.com cadeaubonnen ter waarde van 25 euro. Als je kans wil maken op de prijzen, kun je aan het einde van de enquête je gegevens invullen. Na ontvangst van je enquête worden deze persoonlijke gegevens automatisch gescheiden van je antwoorden op de vragen, waarmee je deelname aan de enquête volledig anoniem blijft.

Alvast hartelijk dank voor je medewerking.

Onderzoek

De provincie en gemeenten willen graag weten wat het effect van de snelfietsroutes is. Dat onderzoeken we op verschillende manieren. Een van de onderzoeken is een enquête onder fietsers waarin we hun mening vragen over de huidige fietsverbinding, de zogenaamde nulmeting. Als de routes klaar zijn wordt de mening van de fietsers opnieuw gepeild en kunnen de uitkomsten vergeleken worden. Voor het deel Rijen-Tilburg is onderzocht wat de fietsers van de nieuwe fietsroute vinden.

Je kan de resultaten hier zien. Er is ook een rapport dat je hier kan lezen.

 

Snelfietsroute F58 in beeld

Tracé snelfietsroute F58

Fietsers op de snelfietsroute F58 rijden van station Breda, via de levendige Boschstraat langs Breda University of Applied Sciences (voorheen NHTV), over de fietsstraat (Heusdenhoutsestraat) door het kerkdorp Dorst. De route loopt parallel langs de N282 en buigt dan af om via de Broodbaan naar de nieuwe spooronderdoorgang en spoorviaduct vervolgt door de bossen naar Rijen te gaan. Via het nieuwe stationsgebied gaat de route richting het weidse landschap richting Tilburg.

Vervolgens fiets je in de stad door de Reeshof, door Stadsbos013 langs Tilburg University, eindigend in de Tilburgse Spoorzone.

 

 

Wat wordt er beter?

Een aantal van de meest opvallende verbeteringen zijn:

  • In Rijen ligit nieuwe fietsbrug over de Generaal Maczektunnel (Europalaan), parallel aan het spoor. Fietsers kunnen daarmee ruim 400 meter afsnijden en vermijden een druk kruispunt.

  • In Rijen gaat de snelfietsroute straks met een fietsbrug over de Oosterhoutseweg (N631) en daarna met een nieuwe fietstunnel onder het spoor door.

Fietsbrug Rijen

Illustratie: É - andreslob.com

 

  • In Breda heeft het kruispunt met de Heerbaan en de Heusdenhoutsestraat plaatsgemaakt voor een rotonde, waardoor het winkelcentrum beter en veiliger te bereiken is. Niet alleen een meerwaarde voor de fietsers maar voor de gehele omgeving. 

  • Langs de Heerbaan in Breda liggen mooie brede fietspaden in twee richtingen, waardoor er minder overgestoken hoeft te worden. Op 22 juni 2020 is de gemeente Breda gestart met deze werkzaamheden, daarover lees je hier meer.

  • De Broodbaan in Rijen wordt verhard zodat je comfortabel door kan fietsen.

  • In Tilburg ligt een nieuw fietspad langs de Campenhoefdreef (Reeshof).

  • In Tilburg is de directe route naar het centrum verbeterd, met maar één stop van de Reeshof tot aan de binnenstad. De fietsers zijn op de rotondes in Tilburg in de voorrang.

  • De oversteek van de Dalemdreef in Tilburg is verkeersveilig ingericht.

  • Een veiliger en snellere oversteek van de N282 in Dorst.

  • De fietser krijgt meer prioriteit op de ventwegen in Dorst door het aanleggen van zogenoemde fietsstraten.

Meer weten?

Kijk voor de meest actuele berichten over snelfietsroute F58 Breda - Tilburg op www.gilzerijen.nl/snelfietsroute of www.tilburg.nl/snelfietsroutes

loading...
Een moment geduld a.u.b.