“F261: een fietspad voor iedereen!

 

Fietsen tussen Waalwijk, Loon op Zand en Tilburg gaat een stuk comfortabeler dankzij de F261. Deze snelfietsroute, ook wel de 'Hart van Brabantroute' genoemd, bestaat bijna overal uit brede, vrijliggende fietspaden en een nieuwe fietstunnel bij de Efteling.

Route: Station Tilburg, via Loon op Zand - Kaatsheuvel, tot Meidoornweg/Halve Zolenpad in Waalwijk
Betrokken gemeentes: Tilburg, Loon op Zand, Waalwijk
Lengte: 16,3 kilometer 
Aansluiting op de F59 Waalwijk - ’s-Hertogenbosch en de F58 Tilburg - Breda

Virtuele ontdekkingstocht over de F261

Ontdek in onderstaande interactieve video alles over de F261 per locatie, van hoe het fietspad loopt tot aan prachtige plekken langs de route om te bezoeken.

Hoe de video werkt:

 1. Klik op play
 2. Na de intro kun je op de één van de 3 locaties (Tilburg, Loon op Zand of Waalwijk) klikken, waarna de video inzoomt op dat gebied
 3. Eenmaal ingezoomd kun je verschillende inspiratievideo's van de locatie en de omgeving zien door erop te klikken
 4. Zin om te gaan fietsen over de F261? Via de knop ‘Plan je route’ zie je de route gelijk in Google Maps en navigeer je er eenvoudig naartoe

Tracé snelfietsroute F261

Snelfietsroute F261 loopt van Station Tilburg tot Waalwijk en start aan de noordzijde van het treinstation in Tilburg. De ruim 16 kilometer lange route bestaat voor het grootste deel uit ruime, vrijliggende fietspaden van 4,5 meter breed, dus ook dwars door Tilburg fiets je veilig en comfortabel.

Ten noorden van Tilburg loopt de route parallel aan de N261 langs de Loonse en Drunense Duinen, de kern van Loon op Zand, de Efteling, Kaatsheuvel tot de Meidoornweg in Waalwijk. In Waalwijk sluit deze route aan op de F59 naar ’s-Hertogenbosch, ter hoogte van het Halve Zolenpad.

 

Opening van de F261

Op 8 juli werd de F261 door de gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en wethouders van de gemeentes Waalwijk, Loon op Zand en Tilburg feestelijk geopend door de route samen met genodigden (deels) te fietsen. Lees er alles over in dit artikel.

Sjees Fietskaravaan

Opening Snelfietsroute F261

De voordelen van de F261

 • Op een paar kleine stukken na bestaat de route uit compleet vrijliggende fietspaden, wat een grote verbetering is ten opzichte van de oude fietsinfrastructuur.

 • In Tilburg wordt een hele nieuwe fietsroute naar het noorden aangelegd. Vanaf de Alleenhouderstraat via de Reitsehoevenstraat fiets je over brede, vrijliggende fietspaden door de stad.

 • Bij de Efteling zijn een nieuw fietspad en een nieuwe fietstunnel gerealiseerd. Deze fietstunnel loopt onder de Europalaan bij de Efteling, zodat fietsers veilig en snel onder de Europalaan door rijden. 
 • In Kaatsheuvel worden de bestaande fietspaden verbreed en voorzien van rood asfalt.

 • In Waalwijk zijn deels nieuwe fietspaden aangelegd en bestaande fietspaden verbreed.

 • Elke gemeente legt op haar deel van de route rustplaatsen aan, soms zelfs met stroomvoorziening om de telefoon op te laden, of met een watertappunt om de bidon bij te vullen.

 • In Tilburg worden rotondes omgebouwd tot kruispunten met slimme verkeerslichten, waar fietsers prioriteit krijgen. Daardoor wordt de route door Tilburg veiliger en de doorstroming voor fietsers beter. 

Snelfietsroute F261 in beeld

Onderzoek

De provincie en gemeenten willen graag weten wat het effect van de snelfietsroutes is. Dat onderzoeken we op verschillende manieren. Een van de onderzoeken is een enquête onder fietsers waarin we hun mening vragen over de huidige fietsverbinding, de zogenaamde nulmeting. Als de routes klaar zijn wordt de mening van de fietsers opnieuw gepeild en kunnen de uitkomsten vergeleken worden. In deze infographic zie je de belangrijkste resultaten van de nulmeting van de F261 tussen Tilburg en Waalwijk.

Snelfietsroute Tilburg Waalwijk

Meer weten?

Kijk voor actuele berichten over snelfietsroute F261 Tilburg - Waalwijk per gemeente op:

loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.