Koud is goud

Een plons in het ijskoude water. Het is al lang niet meer alleen op 1 januari de normaalste zaak van de wereld. Steeds meer mensen dompelen zichzelf wekelijks onder in natuurwater, maar ook een aantal minuten koud douchen behoort steeds vaker tot de dagelijkse routine. De kou gemakkelijk kunnen trotseren heeft in het dagelijks leven zo zijn voordelen. Voor winterzwemmers is fietsen in lage temperaturen namelijk een koud kunstje!

Wat gebeurt er in je lichaam?

De plotselinge kou zorgt voor een cold shock response. Het betekent dat je lichaam aan het werk gaat om op de kerntemperatuur van 37 graden te blijven. Het bloed trekt uit je vingers en stroomt naar je organen omdat die het meest belangrijk zijn om warm te houden. Ondertussen maakt je lichaam adrenaline en later ook cortisol aan en dat zorgt ervoor dat de bloeddruk en de hartslag omhoog gaan. Een wake up call voor je systeem dus!

De voordelen van plotselinge kou

✔ Versterkt de weerstand: de cold shock response prikkelt het immuunsysteem en verhoogt de productie van witte bloedcellen.

✔ Goed voor de bloedcirculatie: door kou vernauwen je bloedvaten, waardoor je warm blijft en je stofwisseling verhoogd wordt.

✔ Helpt om af te vallen: het zogenoemde bruin vet, een goede vetsoort, wordt geactiveerd in je lichaam en zorgt voor meer vetverbranding.

✔ Verbetert de huid: door kou trekken je spieren, bloedvaten en huid samen. De ideale anti-ageing dus!

✔ Geeft een mentale boost: kou schud je lichaam en geest letterlijk wakker en zorgt ervoor dat je alerter bent.

Bike-Dip-Bike

Een goede warming up is het halve werk en daarom wordt de koude duik steeds vaker toegevoegd aan de hardloopsessie. Run-dip-run wordt dit ook wel genoemd, maar waarom zouden we hier geen bike-dip-bike van kunnen maken?

Er zijn in ieder geval verschillende plekken in Brabant waar gezamenlijk een duik in het koude water genomen kan worden. Bijvoorbeeld bij Berkendonk in Helmond, de Galderse Meren in Breda of het Strandbad Enode in Nuenen. Op de fiets er naartoe zodat het lichaam eerst even warm kan draaien om vervolgens met een goede plons het water in te duiken. Vergeet dan niet je muts voor de terugweg, om die natte haren in te verstoppen!

En nu het toch bijna 1 januari is, wat dacht je van een bike-newyearsdip-bike? 

 

Locaties nieuwjaarsduik

 

Hoe bouw je je eigen koude kunstje rustig op?

Gelijk in een bad vol ijs gaan liggen, is niet per se aan te raden. Het is verstandiger om eerst eens te kijken hoe je lichaam reageert op de plotselinge kou. Ieder menselijk lichaam is tenslotte anders. Zo zou je het kunnen opbouwen:

1. Rustig beginnen: dompelbad in de sauna

Begin met één minuut of zelfs nog korter om te kijken wat je lichaam doet. Ademhaling is belangrijk: adem rustig en gelijkmatig door en concentreer je op de signalen van je lichaam. Naast dompelbaden zijn er nog andere manieren in de sauna om af te koelen. Volg het saunaritueel voor een optimaal effect.

2. De volgende stap: koud afdouchen

Koud (af)douchen behoort voor sommigen tot de dagelijkse routine. Na het wassen onder het warme water, gaat de douche bijvoorbeeld 1 minuut op standje koud. Uit onderzoek blijkt dat ‘kouddouchers’ zich 29 procent minder vaak ziek melden. Ook eens proberen? Check de praktische tips voor beginners.

3. Het echte werk: ijszwemmen

Duiken in natuurwater. Gezond en ook nog eens gezellig, want dit is het leukste (en het veiligste) om met anderen te doen. De gevorderden nemen een ijsbad zoals Wim Hof, de koning van de kou. Hier gaat uiteraard training aan vooraf en op meerdere plekken in Nederland worden workshops gegeven.  

loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.