Snelfietsroutes zijn directe en comfortabele fietsroutes die dorpen en steden met elkaar verbinden. Deze snelfietsroutes, ook wel doorfietsroutes genoemd, maken alle faciliteiten beter bereikbaar op de fiets. Denk aan woon-, werk- en winkellocaties, maar ook scholen en stations.
Het zijn prettige en veilige fietsroutes waar genoeg ruimte is voor alle soorten fietsers. Bovendien heb je op een snelfietsroute vaak voorrang op het andere verkeer en kan je lekker vlot doorfietsen. Dat maakt het aantrekkelijker om de auto te laten staan en vaker je fiets te pakken.
Onderstaand filmpje legt uit waarom provincie Noord-Brabant een netwerk van snelfietsroutes aanlegt.
Snelfietsroutes zijn aantrekkelijke, veilige en snelle verbindingen tussen steden en dorpen. Ze bieden een comfortabel alternatief voor de auto op steeds drukker wordende wegen.
Er wordt rekening gehouden met:
• Veiligheid
Snelfietsroutes zijn gescheiden van autoverkeer, waardoor ze veiliger zijn. De paden zijn breed en geasfalteerd, waardoor je comfortabel kunt fietsen.
• Duidelijkheid
Dankzij duidelijke bewegwijzering vind je eenvoudig je weg. Snelfietsroutes sluiten aan op OV-knooppunten, zodat je je reis kunt combineren met het ov.
• Leefomgeving
Snelfietsroutes zorgen voor minder autoverkeer in woongebieden. Dit maakt de omgeving schoner, rustiger en veiliger.
Snelfietsroutes worden altijd aangelegd via een samenwerking tussen de gemeenten en de provincie. De gemeenten waar een snelfietsroute doorheen komt nemen samen het initiatief en verkennen het meest geschikte verloop van de snelfietsroute. Deze route wordt vervolgens vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst van de deelnemende gemeenten met de provincie. De provincie ondersteunt door te coördineren en te financieren.
Een snelfietsroute moet verkeersveilig zijn. Als fietser moet je bijvoorbeeld in zo min mogelijk situaties terecht komen waar je ongeregeld drukken stromen auto’s en treinen kruist. Dat kan betekenen dat er door gemeenten voor wordt gekozen om een fietstunnel op een dergelijke locatie te maken. Fietsers op de snelfietsroute krijgen daarnaast zo veel mogelijk voorrang en er wordt gezorgd dat de fietsroute comfortabel en overzichtelijk is. Uiteraard wordt er ook op gelet dat de snelfietsroute veilig is voor de omwonenden.
Ben je geïnteresseerd in de landelijke bewegwijzering van de snelfietsroutes? Kijk dan hier voor meer informatie.
Op de snelfietsroute staan de bekende fietswegwijzerborden (wit met rode letters). Alle snelfietsroutes staan aangegeven met een F-nummer in een eigen kleur.
Het laatste nieuws over snelfietsroutes in Brabant vind je in ons nieuwsoverzicht. Voor specifieke, lokale informatie over snelfietsroutes (zoals procedures, bewonersavonden, voortgang van de aanleg en omleidingen) verwijzen we naar de betrokken gemeenten in kwestie. Onderaan elke pagina over de individuele snelfietsroutes vind je linkjes naar meer informatie.
Natuurlijk is het belangrijk dat de mensen de nieuwe snelfietsroutes straks goed kunnen vinden en er ook echt gaan fietsen. Daarom is het belangrijk dat werkgevers de snelfietsroutes omarmen en hun werknemers helpen om er gebruik van te gaan maken.
Ben je werkgever? Kijk eens op onsbrabantfietst.nl. Daar vind je alle informatie en tools om jouw medewerkers op de fiets te helpen.