Fiets veilig de herfst in!

De herfst heeft nog maar net zijn intrede gedaan. Toch worden de dagen korter en merken we dat het steeds een beetje kouder wordt. We willen het misschien nog niet horen, maar eind deze maand (30 oktober) gaat de wintertijd alweer in. Jij en je stalen ros zijn gelukkig niet van suiker. Ook als de zon niet schijnt, kunnen jullie op pad. Bovendien heeft elk seizoen zijn charme, want die prachtige herfstkleuren zijn een lust voor het oog. 

 

Is jouw fiets al klaar voor het najaar?


Zeker met wat tips komen je veilig het najaar door. Veilig Verkeer Nederland maakte bijvoorbeeld een handige Fietscheck. Zadel, trappers, ketting of het stuur. Je kan zelf gemakkelijk checken of het allemaal in orde is.

Wil je veilig die kortere dagen door kunnen trappen, dan is goede verlichting natuurlijk belangrijk. Maar wat is goede fietsverlichting dan precies? Een aantal punten zijn vastgelegd in de wet en geloof het of niet: er wordt een hoop fietsverlichting verkocht (zelfs in fietsenwinkels) die niet aan de regels voldoet of zelfs verboden is op de openbare weg.

Boetes

In het najaar controleert de politie vaker op het hebben van fietsverlichting. Mis je één van de twee of beide lichten als het schemert of donker is, dan kan dat je € 60,- kosten. Een knipperend lamp wordt ook gezien als ‘ondeugdelijke fietsverlichting’ en daarmee riskeer je een boete van dezelfde hoogte.

 

Voor het ontbreken van één of meerdere reflectoren is de hoogte € 40,-. Je hoort niet vaak dat hier op gecontroleerd wordt, maar wettelijk gezien kan je er dus voor op de bon geslingerd worden. Zo kun je overigens ook een boete krijgen voor het niet hebben van een goede fietsbel. Ook dat kost je € 40,-. En trouwens: de € 9,- aan administratiekosten hebben we nog niet meegerekend. Die euro’s komen er dus ook nog bovenop.                           

Wat zegt de wet?

 

Licht aan op de fiets

Maak het zelf 'safe'!


Wil je jouw medewerkers veilig op weg helpen?
Maak dan hier eenvoudig je eigen AAN in het donker poster en hang 'm duidelijk zichtbaar op. Bijvoorbeeld bij de fietsenstalling of de receptie.

  • Allereerst: de lampen moeten goed zichtbaar zijn en recht vooruit of recht achteruit schijnen. Aan de voorkant moet het licht wit of geel zijn, aan de achterkant moet het rood zijn. Hoe gezellig het er ook uit ziet, het mogen geen andere kleuren zijn.
  • Het beste is een vaste fietslamp, maar losse lampjes mogen ook. Voorwaarde is wel dat die stevig vastgemaakt zijn en dat ze goed naar voren of achteren schijnen (ze mogen niet bewegen). Er zijn kleine lampjes op de markt die naar beneden hangen, maar daarmee riskeer je nog steeds een boete.
  • De lampjes mogen ook vastgemaakt worden aan de voor- of aan de achterkant van je kleren, op de borst of op de rug(tas). Alleen op die zijdes van het lichaam mag je ze plaatsen. Ze mogen dus niet op het hoofd, armen of benen.
  • Je fietslicht mag niet knipperen. Dat kan te afleidend werken voor bijvoorbeeld automobilisten. Zo zijn er veel losse fietslichtjes die een knipperstand hebben, maar op veel plekken wordt ook verlichting voor tussen de spaken verkocht. De zogenoemde fietswielverlichting wordt leuk gevonden door kinderen omdat het een soort disco-effect geeft op de fiets. Voor andere weggebruikers kan het zorgen voor te veel prikkels in het verkeer. Ouders denken dat hun kinderen met zulke verlichting beter zichtbaar zijn, maar het leidt juist te veel af waardoor het tot gevaarlijke situatie kan leiden.

 

Reflectoren

  • Dat fietsverlichting verplicht is in het donker, dat is bij iedereen wel algemeen bekend, maar wist je dat reflectoren ook verplicht zijn? Ze worden gezien als een verlengstuk van de fietsverlichting, omdat ze oplichten als een koplamp van een voertuig erin schijnt. Zo moeten er rode reflectoren op de achterkant van je fiets zitten, op de wielen moeten witte of gele reflectoren zitten en ook de trappers moeten voorzien zijn van gele reflectoren.

 

Mooiste herfstroutes van Nederland

Op zoek naar een route die juist mooi is in de herfst? De ANWB heeft twee Brabantse routes in de top 8 van mooiste Nederlandse herfstroutes staan:

 

  • Op 3 staat namelijk de Baronie Cranendonck-route. Die is 32 kilometer lang en je kunt hem bijvoorbeeld starten in de dorpen Leenderstrijp, Budel of Soerendonk. Je fiets door bossen, heidevlaktes en het waterrijke gebied Het Soerendonkse Goor, een plek waar je veel watervogels kunt spotten.
  • Op 5 staat de Wasvenroute. Die is 29 kilometer lang en gaat langs Heeze, Asten en Someren. Je fietst bijvoorbeeld over de prachtige Strabrechtse Heide, je ontmoet de Kempische Heideschapen en trapt langs het zeventiende eeuwse kasteel Heeze.                     
loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.