Maart roert z'n staart

Het is weer bijna zover! Nu het voorjaar voor de deur staat ben je misschien al aan het popelen om vaker de fiets te pakken. Helemaal goed natuurlijk, maar maart is nog nét niet helemaal voorjaar. Slecht weer ligt helaas nog op de loer…. Maar daar laat je je toch niet door tegenhouden? Ook in de regen kun je prima fietsen. En overweeg je voor het aankomende fietsseizoen een nieuwe fiets aan te schaffen? Goede voorbereiding is dan geen overbodige luxe. Op een super geschikte fiets door weer en wind? Wij denken graag mee!

Zonder tegenzin de regen in!


“Regent het nou alweer?!”, denk je misschien op een willekeurige dag deze maand. Soms is regen wel leuk, bijvoorbeeld als je binnen op de bank onder een dekentje uit het raam kunt kijken. Maar erdoorheen moeten, daar zijn niet veel mensen fan van. Het idee van de fiets pakken in zo’n weer kan zo afschrikken, dat je het liefst niet meer omkijkt naar je stalen ros totdat het goed en wel zomer is. Toch zitten er niet alleen nadelen aan fietsen door weer en wind. Dit zijn 5 manieren om anders te kijken naar het weer en alsnog lekker op de fiets te stappen.

1. Lekker ontladen

Het klinkt misschien raar, maar fietsen in de regen is écht goed voor je! Het vergt namelijk meer inspanning wat ervoor zorgt dat je ook meer calorieën verbrandt. Bovendien brengt de regen negatief geladen ionen met zich mee die letterlijk voor ontlading kunnen zorgen. Deze zijn sowieso meer aanwezig in de buitenlucht, maar met een regenbui komen er nog meer negatieve ionen vrij. Daarom kan een lekkere douche zo ontspannend aanvoelen. En na een fietstocht in de regen heb je die echt wel dubbel en dwars verdiend.

2. Geniet van de natuur

Als je tijdens een buitje toch op de fiets stapt, is de kans groot dat je een route rijdt die je al veel vaker hebt gereden. De omgeving van je fietstocht kan op deze tochten leuk zijn om te zien, maar als het regent of heeft geregend ziet opeens alles er heel anders uit! Vooral de natuur leeft op; regen is een natuurlijk fenomeen met als bedoeling om een landschap letterlijk en figuurlijk op te laten bloeien. Kijk dus verder dan de grijze wolken en geniet van de natuur op een andere manier dan normaal.

3. Het regent niet altijd

In Nederland regent het altijd. Tenminste, dat wordt vaak als excuus gebruikt om niet te hoeven fietsen. Maar wat klopt daar nou precies van? Volgens Weeronline regent het in Nederland gemiddeld 8% van een jaar. Als je benieuwd bent naar hoe dat er in de praktijk uitziet bij een dagelijkse fietstocht van 45 minuten heen en 45 minuten terug: Gerard Poels heeft bijna 11 jaar lang bijgehouden hoe vaak hij nat werd op reis van en naar zijn werk. Wat bleek? Op slechts 9,7% van zijn tochten werd hij nat, waarbij ook miezer telde. Dus het excuus van altijd regen kun je wel laten varen.

4.  Hippe regenkleding

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat gaat ook op voor fietsen in de regen. Toen je vroeger naar school moest fietsen in de regen baalde je misschien van je veel te grote en veel te grijze regenpak, maar inmiddels kun je de show stelen met de leukste regenkleding. Kijk bijvoorbeeld eens hier; deze toffe website is er speciaal om jou te laten stralen op zo’n druilerige dag. Als de zon er niet is moet iemand het podium pakken natuurlijk.

5. Rustig en veilig

Lang niet iedereen waagt zich met de fiets op de weg als het regent. Er rijden veel meer auto’s, waardoor files nog waarschijnlijker zijn. Als jíj wel de fiets pakt, kun jij die files mooi de baas zijn! In de regen is een rustig fietspad bijna gegarandeerd, dus je kunt extra van je rit genieten. Als je ervoor zorgt dat je ook voor auto’s goed zichtbaar bent kun je dus veilig en onbezorgd op pad. Zo’n mooie regenjas van de vorige tip kan je daar misschien wel bij helpen!

 

Nieuw seizoen, nieuwe fiets?

 

Licht aan op de fiets

Nu je weer bijna het najaar achter je kunt laten, zal je ook vaker de fiets willen pakken. Het is belangrijk dat je goede voorbereidingen neemt zodat je veilig de weg op kunt. Maar doe je dat door een nieuwe fiets te kopen, of misschien een tweedehands fiets? Of ga je je eigen fiets opknappen, en hoe ziet dat er precies uit? Tim heeft het bijzonder aangepakt en heeft vorig jaar van zijn eigen fijne fiets een elektrische fiets gemaakt. 

Hoe heb je dat aangepakt, Tim?

“Ik heb een locatie gevonden in ’s-Hertogenbosch die fietsen elektrisch maakt. Ik was namelijk nog heel erg tevreden met mijn eigen fiets en wilde geen nieuwe kopen omdat mijn fiets nog goed was en omdat ik dat te duur vind, dus ik ging op zoek naar andere opties. 

Ik had eigenlijk geen elektrische fiets nodig, maar mijn vrouw had pas voor zichzelf een elektrische fiets gekocht. Daar zat best een lange levertijd op, dus ik had tijd om na te denken: zelf had ik geen behoefte aan een elektrische fiets, maar we fietsen graag samen en ik wil haar natuurlijk wel bij kunnen houden. Op mijn eigen fiets zou dat misschien lastig worden. Dus ondanks dat ik zelf niet de noodzaak had van een elektrische fiets, ging ik het toch overwegen voor die stukjes die we samen fietsen. Ik gebruik mijn eigen fiets ook voor woon-werkverkeer, tien kilometer heen en terug. Daar heb ik niet per se een elektrische fiets voor nodig, maar als ik toch mijn eigen fiets ging aanpassen kon ik die net zo goed ook voor werk gebruiken. 

Ik had al ooit via een collega iets gehoord over deze manier van je fiets opknappen, dus kon ik gericht zoeken op het internet. Het voordeel voor mij is vooral dat ik geen nieuwe fiets hoefde te kopen; ik was echt al heel tevreden over mijn eigen fiets. Mijn fiets is wel zwaarder nu dan de meeste elektrische fietsen, maar dat is voor mij geen probleem. Ik ben heel lang, dus het is lastig om een geschikte en comfortabele fiets te vinden. Ik ben ook gewoon gewend aan mijn fiets en het grote frame. Op deze manier had ik garantie dat ik prettig fiets op een elektrische fiets, omdat het gewoon mijn eigen vertrouwde fiets is."

 

"Ik heb de fiets nu sinds mei en ik heb er al 1800 kilometer mee gefietst. Het bevalt me heel goed. Ik fiets er graag op en ik gebruik de fiets ook voor bijna alles, ik ga ermee naar werk, sporten en ik fiets voor mijn plezier. Anderen die dit overwegen zou ik aanraden om het alleen te doen als je écht een goede fiets hebt. Een fiets waar je al heel graag op fietst maakt je fietstocht iets lichter, maar een fiets waar je niet graag op zit blijft een oncomfortabele fiets. Dan fiets je wel sneller, maar nog steeds niet fijn. Als je eigen fiets niet elektrisch maar verder goed is, dan is dit een uitkomst.”

Geïnspireerd?

Als je jezelf herkent in het verhaal van Tim zou je meer informatie kunnen zoeken op bijvoorbeeld 'e-bike kit'. Of je nu je eigen fiets gaat aanpakken, voor een nieuwe fiets gaat, of alleen even je zadel afstoft: een fijn fietsseizoen gewenst! 

 

loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.