Knoop je fietsroute aan elkaar en ontdek je omgeving!

Ga je niet op vakantie, heb je niets met wielrennen maar vind je het wel leuk om je omgeving te (her)ontdekken? Pak dan de fiets. 

Tuur eindeloos over het Brabantse landschap en las onderweg een pauze in bij éen van de bourgondische pauzeplaatsen of stop bij de boer die jou zijn verse producten graag laat proeven. We vergeten soms wel eens wat onze eigen omgeving te bieden heeft.

Daarbij komt ook nog eens dat fietsen wel heel makkelijk is in Brabant. Dat heeft alles te maken met deze knooppuntborden: die witte borden met elke keer weer een ander groen cijfertje in het midden. Ze staan symbool voor de vele fietsroutes. Met de fietsroutekaart, knoop je die fietspaden gemakkelijk aan elkaar. Wij leggen je uit hoe je dit doet.

Hoe knoop ik een route aan elkaar?

Noord-Brabant is opgedeeld in vier fietsroutekaarten. Routekaarten voor West-, Midden-, Noordoost en Zuidoost-Brabant. Elke kaart staat vol met cijfers van verschillende knooppunten. Je rijdt van het ene cijfer naar het andere cijfer toe en het maakt niet uit of je een rondje met de klok mee of tegen de klok in rijdt, voor beide richtingen zijn er borden geplaatst die je de goede kant op wijzen. Die borden hebben alleen wel elke keer een ander nummer. Bekijk de video voor een korte uitleg of lees verder!

Een voorbeeld: de prachtige Spoordonkse Watermolen

Laten we een voorbeeld geven. Op de kaart van Midden-Brabant vind je onder meer de prachtige Spoordonkse Watermolen, in de buurt van knooppunt 8. Een goede plek om je fietsroute te starten of te eindigen. Dat kun je op de kaart zien aan het rode icoontje met de sleutel erin. Dat tekentje staat voor Brabantse Natuurpoort en is aangemerkt als uitstekend start- of eindpunt voor zowel fiets- als wandelroutes. Brabant kent meer dan dertig natuurpoorten. Hier zijn ze allemaal op een rijtje gezet voor je.

Fietsroutekaart Midden Brabant

De Spoordonkse Watermolen is sowieso leuk om gezien te hebben, maar het is ook een natuurpoort omdat er parkeergelegenheid is voor de auto en het een fijne is plek voor een bak koffie of een biertje, voorafgaand of na je fietstocht. Vanuit de watermolen zou je de borden met cijfer 23 kunnen volgen. Dan rij je Spoordonk uit en fiets je een klein stukje door het bos van Landgoed Baest. Je volgt altijd de borden met het cijfer van het knooppunt waar je naar toe gaat. Je rijdt dus van knooppunt 8 naar 23 en volgt daarom de borden met cijfer 23.

Bij Landgoed Baest houdt route 23 op en dan kom je een nieuw bord tegen met de keuze voor twee nieuwe knooppunten. Ga je rechtdoor en volg je de borden van route 20 of ga je linksaf richting Oirschot en volg je het cijfer 61? Je besluit gelijk richting het mooie Oirschot te gaan en volgt cijfer 61. Daarna kun je dan bijvoorbeeld de borden van 60, 21, 9 en uiteindelijk 8 volgen, om vervolgens op het startpunt te kunnen eindigen.

Tip: Plan van te voren je route en noteer de cijfers die je wilt volgen. Dan hoef je niet telkens de hele kaart erbij te pakken. Voor dit rondje zou je dus genoteerd hebben: 23 - 61 - 60 - 21 - 09 - 08. 

 

Kilometervreter

Tussen elk knooppunten op de kaart vind je paarse cijfertjes. Dat zijn de kilometers die je aflegt van het ene naar het andere knooppunt. Je kunt dus van te voren berekenen hoeveel kilometers je ongeveer af gaat leggen. In het voorbeeld hierboven zou je met 15 kilometer in de benen terugkeren bij de Spoordonkse Watermolen
(4,1 + 2,7 + 2 + 0,9 + 3,9 + 1,5= 15,1).

loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.