publicatiedatum: 13-2-2019

Tips om te zorgen dat je fiets niet wordt gestolen

Fietsendieven kiezen voor losstaande fietsen. Zet je fiets dus liefst vast of in een afgesloten ruimte.
auteur Ons Brabant Fietst

Jaarlijks worden naar schatting zo’n 450.000 fietsen gestolen. Flink balen, de kans dat je je stalen ros nog eens terugziet is klein. Met je framenummer kan de politie misschien iets voor je doen. Toch lijkt voorkomen beter dan genezen. Hoe zorg je dat je fietsendieven te slim af bent, ook bij je werkplek?

Fietsendieven kiezen, net als inbrekers, voor de makkelijkste weg. Het is daarom voor hen niet erg aanlokkelijk om een fiets uit een beveiligde stalling mee te nemen. In plaats daarvan kiezen fietsendieven juist voor losstaande fietsen. Zet je fiets daarom, wanneer mogelijk, op een afgesloten locatie of fietsenstalling. 

Lees ook: 10 tips voor een goede fietsenstalling op je werk 

Neem je accu mee!

Fiets je vaak op je e-bike naar het werk? Goed bezig! Alleen zijn e-bikes behoorlijk waardevoller dan een gewone oma-fiets. Zónder accu en display is je e-bike een stuk minder waard. Neem deze dus mee in je tas, als je je fiets bij je werk of op een zakelijke afspraak niet veilig kunt wegzetten. Daarmee is je e-bike minder interessant voor een dief.

Een goed slot is het halve werk

Buiten, maar ook in een stalling is het belangrijk om je fiets goed op slot te zetten. Alleen zo’n simpel ringslot is wel snel en makkelijk, maar toch is het verstandiger om je fiets met twee sloten te beveiligen. Dieven zijn namelijk vaak gespecialiseerd in één soort slot.

Met een dubbel slot maak je het ze dus extra moeilijk. Daarnaast is een fiets die alleen beveiligd is met een ringslot, makkelijk te verplaatsen naar een plek waar fietsendieven je slot rustig kunnen openbreken. Zet daarom, bij voorkeur je frame, vast aan een hek, brugleuning of fietsenrek. Dat voorkomt dat een dief je fiets met slot en al meeneemt. 

Soorten sloten en hoe je ze gebruikt

Verschillende sloten zijn op verschillende manieren te breken. Daarom hebben we hieronder tot slot enkele tips voor je op een rij gezet:

Ketting- of kabelslot
Door met een steen op het slot te slaan kunnen fietsendieven een ketting- of kabelslot makkelijker breken, als deze op de grond hangt. Ook zagen en het openbreken van sloten met een tang gaat makkelijker als een ketting op de grond hangt. Wikkel je ketting- of kabelslot daarom hoog vast. 

Beugelslot
Een beugelslot kun je juist wél beter laag vast zetten. Als je een beugelslot hoog vastzet, kan de fiets namelijk zelf als hefboom worden gebruikt. Hierdoor is het voor dieven makkelijk om het slot open te breken. 

Ringslot
Heb je alleen een ringslot? Zet het ringslot dan tussen de spaken waar het ventiel zit. Hierdoor is het voor fietsendieven lastig om het slot open te breken zonder het ventiel te beschadigen. Een fiets met een lekke band is niet zoveel waard!

Als je dan tóch slachtoffer bent…

Werk je op een plek waar je je fiets eigenlijk niet veilig kunt stallen? Dan is het afsluiten van een verzekering misschien verstandig. Wist je dat er ook zakelijke fietsverzekeringen zijn? Zo zorg je dat je werknemers weer snel op de fiets kunnen springen, als een fietsendief ze tóch te slim af is geweest! 


loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.