publicatiedatum: 2-7-2018

Proeftraining laat je kind kennismaken met wielrennen

Tijdens proeftrainingen komen kinderen erachter of ze wielrennen écht leuk vinden.

Heeft jouw kind talent voor of interesse in sportief fietsen? Laat hem of haar dan eens meedoen aan een proefles bij een wielervereniging. Jeugdtrainer Albert Ketelaars van Wielervereniging Schijndel legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

Brabant telt diverse wielerclubs die veel aandacht besteden aan het opleiden van jonge renners en rensters. De meeste van deze clubs beschikken over een afgesloten parcours, waardoor hun jeugdleden niet op de openbare weg hoeven te trainen.

Proeftrainen
"Als een jongen of meisje zich bij ons meldt, mag het kind eerst een aantal keren komen proeftrainen", zegt jeugdtrainer Albert Ketelaars van Wielervereniging Schijndel. "Wij hebben als vereniging zelf een aantal wielrenfietsen tot onze beschikking, die de kinderen hiervoor vrijblijvend kunnen gebruiken. Op die manier kunnen ze erachter komen of ze wielrennen écht leuk vinden."

Wielrennen naast een andere sport
Wanneer een kind aangeeft dat het verder wil gaan met wielrennen, kan het eerst trainend lid worden bij Wielervereniging Schijndel. Albert: "Kinderen zitten vaak al op een sport, als ze erachter komen dat ze wielrennen leuk vinden. Wij adviseren hen om de andere sport eerst nog een aan te houden, zeker als het om een teamsport gaat. Je kunt je teamgenootjes immers niet midden in het seizoen in de steek laten. Wij trainen twee keer in de week maar we vinden het ook prima als de beginnende wielrenners maar één keer per week komen trainen."

Behendigheid op de fiets
In eerste instantie is het vooral belangrijk dat kinderen behendig worden met hun fiets, volgens de jeugdtrainer. "Als ze iets ouder zijn (10-11 jaar), merken ze meestal vanzelf wel dat het moeilijker wordt om meerdere sporten te combineren. Dan zien we vaak dat ze zich helemaal op het wielrennen gaan richten."

"Daarna gaan we meestal ook wat doelgerichter trainen met de kinderen om ze kennis te laten maken met specifieke wieleronderdelen. Dingen als remmen, sturen, starten onder in de beugel rijden, aanzetten, bochten rijden en tijdig schakelen zijn dingen die elke renner standaard zou moeten beheersen. Daarom letten wij daar ook extra op. Het mooie is dat door hier extra aandacht te besteden, renners ook progressie boeken."

Stappen maken
De jeugdtrainingen bij Wielervereniging Schijndel worden steevast afgesloten met een kort wedstrijdje. Albert: "Het wedstrijdelement hoort ook bij de trainingen. Uiteindelijk hopen we dat nieuwe leden die mee komen trainen uiteindelijk ook wedstrijden gaan rijden. We zijn immers niet voor niets een wielerclub. Natuurlijk staat het plezier in de sport voorop, maar het is ook mooi om de kinderen stappen te zien maken op allerlei gebied, zowel op sportief gebied als in sociaal-emotioneel opzicht."

Vrijblijvend meetrainen
De jeugdafdeling van WV Schijndel richt zich niet alleen op jeugd uit de gemeente Meierijstad. Ook jongens en meisjes uit andere gemeenten in de regio zijn welkom om eens vrijblijvend mee te komen trainen op het wielerparcours aan de Leemputtenweg in Schijndel. Kijk voor meer informatie op www.wvschijndel.nl.

Aanmelden voor proeftraining
Denk je dat jouw kind weleens veel plezier zou kunnen beleven aan wielrennen? Laat hem of haar dan eens een paar keer meedoen aan een proeftraining bij een wielervereniging in de buurt. Andere Brabantse wielerverenigingen met een bloeiende jeugdafdeling zijn:

R&TC Buitenlust, Helmond
WV Uden, Uden
TWC De Kempen, Valkenswaard
TWC Pijnenburg, Tilburg)
TWC Het Snelle Wiel, Bladel)
TML Dommelstreek, Geldrop
WV De Jonge Renner, Oosterhout
Willebrord Wil Vooruit, Sint-Willebrord
Team Brabant 2000, Nieuwkuijk
WV Breda, Breda
RSC De Zuidwesthoek, Bergen op Zoom
The Whoopers, Fietscross + MTB, Berlicum
WV Schijndel, Schijndel

Leenfiets
Neem van tevoren contact op (kijk op de website van de wielervereniging in kwestie) of ga gewoon eens samen kijken bij een training. Veel verenigingen hebben leenfietsen en -helmen of zijn graag bereid je hierbij te helpen. Alvast veel fietsplezier gewenst!


Informatie
loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.