Reizigers kunnen binnenkort ook vanaf de stations van Vierlingsbeek en Boxmeer hun reis, tegen een gering bedrag (3,35 euro), met een blauw-gele leenfiets voortzetten naar de eindbestemming in de buurt.
In Vierlingsbeek komen dit voorjaar acht en in Boxmeer zestien van deze OV-fietsen in een afgesloten stalling, zo bevestigen ze bij de gemeente Boxmeer. Dit NS-project kost Boxmeer niks, legt een zegsman uit. 'We zijn hier blij mee. Is ook een impuls voor Overloon, onze toeristische parel.' De financiering komt vanuit NS fiets en de provincie Noord-Brabant.
Bij NS Stations gaan ze niet in op afzonderlijke, nieuwe fietsverhuurlocaties in het land. Een woordvoerster: 'Er wordt altijd naar spreiding van het aanbod gekeken en naar de markt per station.' Onlangs werd bekend dat het aantal gebruikers van het project OV-fiets van de Nederlandse Spoorwegen in enkele jaren verdrievoudigd is. Werden in 2009 nog ruim 600.000 betaalde ritjes op deze fietsen gemaakt, vorig jaar waren dat er bijna 1,9 miljoen. Van de gebruikers is 60 procent vrouw. Een kwart van de gebruikers is tussen 30 en 39 jaar, 15 procent is 65-plus.
Het gebruiksgemak en het vrijheidsgevoel zijn volgens de NS de belangrijkste redenen zelf de reis vanaf het station naar de eindbestemming te plannen. Uit klantenonderzoek weten ze bij de NS dat een derde de OV-fiets gebruikt om van station naar werk of school in de buurt te reizen. Twee derde gebruikt de leenfiets voor familiebezoek of een stedentrip.
In 2015 telde ons land 278 verhuurlocaties. Het station in Cuijk heeft al sinds mei 2010 een aparte stalling met te huren OV-fietsen. Met een online te kopen OV-fietsabonnement, gekoppeld aan je OV-chipkaart, krijg je toegang tot de geautomatiseerde stalling. Uitbreiding van het aantal OV-fietsen op station Cuijk is niet aan de orde, zegt een gemeentewoordvoerder. In Cuijk staan nu twintig van dergelijke fietsen. Er is uitbreiding mogelijk naar 32.