publicatiedatum: 6-2-2019

Maak je fiets winterklaar met deze tips

Hoewel onhandige (en onschadelijke) valpartijen stiekem op de lachspieren werken, is het een stuk veiliger om dit te voorkomen. Maak daarom je fiets winterklaar!
auteur Ons Brabant Fietst

Al vriest het dat het kraakt, ons Nederlanders krijg je niet zomaar van de fiets. Ben jij één van die stoere winter-doorfietsers? Kudo's voor jou! Zorg wel dat je fiets winterklaar is, zodat je veilig kunt blijven fietsen en valpartijen voorkomt. Wij geven je een paar tips, met dank aan de Fietsersbond.

Nederland was onlangs bedekt onder een laagje sneeuw. De filmpjes waarin een dik ingepakte fietser zijn uiterste best doet om stand te houden op een ijzig, hellend bruggetje, duiken weer op. Met lage snelheid en uiterst geconcentreerd, constateert de dappere fietser dat zijn fiets langzaam maar ongenadig wegglijdt. 

Zet je remkabels in de olie

Met streng winterweer merk je misschien dat je remmen niet zo soepel lopen als normaal. Als er vocht in je remkabels zit, vriezen ze vast waardoor ze niet goed werken. Een warme stalling is geen oplossing, vocht blijft in de kabels en bevriest zodra je buiten bent. Voorkom gevaarlijke situaties en smeer je remkabels in met kettingolie. Controleer ze meteen even op roest, roestige remkabels kun je beter vervangen.

Smeer je fietsketting in

Als je je fietsketting aanraakt, krijg je misschien de neiging deze eens een keer goed schoon te maken. Maar, je ketting schoonmaken is het laatste wat je moet doen. Je veegt namelijk het vet weg, wat juist nodig is om je ketting soepel te laten lopen. Wat dan wel? Smeer elk schakeltje in met een druppel kettingolie (voor natte condities). Zo blijft je ketting lopen als een zonnetje, ook in de winter!

Leg je winterbanden erop

Als het kwik onder de 15 graden daalt, hoor je op de radio de eerste spotjes over het belang van winterbanden voor je auto. Wist je dat er ook winterbanden zijn voor de fiets? Ze geven extra grip bij regen en sneeuw. Vind je twee banden te duur? Ook één winterband op je voorwiel kan al glijpartijen voorkomen.

Voorkom een bevroren slot

Snel nog eventjes je ontbijt opeten, jas aan en gáán! Je hebt haast, en laat je slot net vandaag veranderd zijn in een klompje ijs. Met geen mogelijkheid krijg je de sleutel omgedraaid. Je giet er warm water overheen, maar als je ’s middags je fiets wil pakken blijkt het warme water alweer bevroren te zijn. Hoe voorkom je dit? Maak je slot preventief schoon met een ontvetter en spuit het daarna in met een (dunne) kettingspray, of slotspray. Voilá!

Bewaar je accu op kamertemperatuur

De fietsers met een elektrische fiets merken het misschien al wel: je accu is niet bestand tegen de kou. Het beste is om je accu vorstvrij te bewaren. Ook opladen werkt het best wanneer je accu op kamertemperatuur is. Laat je accu daarom eerst eventjes binnen opwarmen, voordat je deze oplaadt.

Nú de deur uit en geen tijd?

Een aantal snelle tips voor meer fietsplezier op winterse dagen:

• Laat een klein beetje lucht uit je banden lopen, zo zijn ze iets breder en hebben ze meer grip op de weg.

• Verlaag je zadel, zodat je snel met je voeten bij de grond kunt als je wegglijdt.

• Kijk goed naar het wegdek, aan de glinstering kun je zien waar het wegdek bevroren is. Blijf daarnaast weg van de randen, want daar ligt vaak vastgevroren sneeuw.

Fietsaccu in de winter

Heb je een e-bike, dan vraagt je accu extra aandacht. Lees hoe je de accu van je elektrische fiets in de winter in goede conditie houdt.


Informatie
loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.