publicatiedatum: 17-9-2018

Internationaal gezelschap test snelfietsroute Tilburg-Waalwijk

De bewegwijzering op snelfietsroutes wordt nu uitgebreid getest, om straks de beste keuze te kunnen maken.

Een internationaal gezelschap van deskundigen, beleidsmakers en ge├»nteresseerden stapte donderdag 13 september 2018 op de fiets om zelf de snelfietsroute F261 van Tilburg naar Waalwijk te ervaren. Zij testten twee concepten voor bewegwijzering (wayfinding). 

Wayfinding gaat over het bewegwijzeren, de uitstraling en het leesbaar en vindbaar maken van een snelfietsroute. Het gaat dus niet alleen om borden, maar bijvoorbeeld ook over belijning en grondmarkeringen.

Op de demonstratieroute F261 worden twee verschillende concepten voor bewegwijzering getest. Aan de proef is onderzoek gekoppeld naar de beleving en ervaring van de fietsers op de route. Nieuw zijn vooraankondigingen (borden die niet op de afslag staan maar voor de afslag) en overzichtsborden.

Voorbeelden uit andere landen
De deelnemers uit binnen- en buitenland hadden een programma met een fietstocht met informatieve stops en een aantal plenaire programmaonderdelen waarin theorie werd uitgediept. Ook werden voorbeelden van wayfinding uit Denemarken, Ierland, Vlaanderen en Duitsland gepresenteerd.

Europees project CHIPS
Deze dag over wayfinding was georganiseerd in het kader van het Europese project CHIPS. CHIPS staat voor Cycle Highways Innovation for smarter People transport and Spatial planning. De BUas (voorheen Hogeschool NHTV) is partner in dit project. Op deze dag werkten ze samen met de gemeenten Tilburg, Loon op Zand en Waalwijk en de provincie.


loading...
Een moment geduld a.u.b.