publicatiedatum: 28-11-2016

Extra natuur en nieuwe fietspaden in Dommeldal-De Hogt

Het moet een mooi, natuurlijk én vooral toegankelijk gebied worden. Waalre gaat zijn parel van Dommeldal-De Hogt de komende jaren stevig oppoetsen. Met nieuwe fiets- en wandelpaden en extra natuur. Kosten: vijftien à twintig miljoen euro.

Dommeldal-De Hogt ligt in het noorden van de gemeente Waalre. 'Het is zo'n omgeving waar je niet snel komt', zegt de Waalrese wethouder José van Dijk. 'Het is vrij ontoegankelijk.'

De bedoeling is dat er een mooi overgangsgebied ontstaat tussen Waalre, Eindhoven en Veldhoven. 'Voor inwoners van de drie gemeenten en recreanten moet dat toegankelijker en interessanter worden', zegt zij. 'Straks kun je vanuit Waalre door het groen langs de Dommel en Genneper Parken naar het centrum van Eindhoven fietsen. Dat is geweldig.' Een deel van het geld gaat naar particuliere grondeigenaren. Zij zien de waarde van hun agrarische grond afnemen omdat daar de bestemming 'natuur' op komt te liggen. Ze worden daarvoor financieel gecompenseerd. Ook worden er kavels geruild als dat handig is.

De ombouw van de A67 in 2010 heeft de kijk op het gebied veranderd. Voorheen liep de Dommel niet zichtbaar door een duiker onder de snelweg. Nu de snelweg 'op poten' staat, is het riviertje weer zichtbaar gemaakt. Intussen is er langs de Dommel al een fietspad aangelegd tussen de Eindhovense wijk Hanevoet en Waalre.

Dat wordt verder uitgewerkt. Ten westen van de Onze Lieve Vrouwedijk komt in noord-zuidrichting een nieuw fietspad, dat later in oostelijke richting moet aanhaken op Veldhovense wegen. Ten noorden van het Gat van Waalre komt ook een nieuw fietspad. Verder worden daar enkele gebieden opnieuw met natuur ingericht. De gemeente wil de paden in de loop van volgend jaar aanleggen. Op een inloopavond op 22 november in de Volmolen in Riethoven werden de plannen toegelicht.

Verder is Waalre met ASML, het Máxima Medisch Centrum en de High Tech Campus in gesprek. De gemeente hoopt dat die willen bijdragen. 'Voor die partijen is het ook interessant dat het gebied een andere waardering krijgt straks.'

Het project loopt tot 2025. Het is bedoeld als compensatie voor het verdwijnen van natuur voor de nieuwe N69. De provincie betaalt mee. Andere partners zijn het Waterschap, de ZLTO en Brabant Water.


loading...
Een moment geduld a.u.b.