publicatiedatum: 7-7-2022

De forens uit de auto? Snelfietsroute F261 als oplossing

Provincie en gemeente zetten snelfietsroutes in de spotlight

auteur Sjees

Tilburg, 8 juli 2022 – Hoe krijgen we de forens uit de auto en wat vaker op de fiets? Hoe zorgen we ervoor dat Brabant bereikbaar blijft en de voordelen van fietsen naar het werk voor werkgevers én werknemers duidelijker worden? Met die vragen houdt Ons Brabant Fietst zich bezig, in opdracht van de Provincie en gemeenten. De komende weken ligt de focus daarbij op snelfietsroute F261, die loopt tussen Tilburg-Loon op Zand-Waalwijk. Een belangrijk onderdeel is een bezoek aan bedrijventerreinen in Waalwijk en Tilburg.

 

“De werkgever speelt een cruciale rol om fietsen naar het werk aantrekkelijker te maken voor werknemers”, aldus Etienne Lataster – programmamanager Ons Brabant Fietst. “Een kritische blik op mobiliteit wordt steeds belangrijker. Reizen met de fiets naar het werk, al is het maar voor één of twee dagen per week, is een prima alternatief voor de auto. Het is goed voor het milieu, draagt bij aan filevermindering en is goed voor de mentale en fysieke gezondheid. We weten dat mensen die binnen een straal van 20 kilometer van het werk wonen, open staan voor de fiets als alternatief. Maar we weten ook dat de werkgever onmisbaar is om meer fietsbeweging te realiseren. Vandaar onze activaties op de bedrijventerreinen in Waalwijk en Tilburg.”

De activaties waar Lataster het over heeft bestaan uit meerdere onderdelen. Op social media wordt een actieve campagne gevoerd waarin mensen worden uitgenodigd om een maand lang vrijblijvend en kosteloos een e-bike te proberen om over de F261 naar hun werk te fietsen. Op de bedrijventerreinen staan driehoeksborden, er zijn uitingen op led-schermen en zowel werkgevers als werknemers worden naar een speciale website verwezen waar meer informatie te vinden is over fietsen naar het werk. Tijdens de acties op de bedrijventerreinen werden onder meer smoothies uitgedeeld en mensen die al op de fiets waren, kregen een fietscheck. Mobiele fietsenmakers van FietsNed zorgden ervoor dat fietsers veilig op weg konden.

 Snelfietsroutenetwerk


De F261 is onderdeel van het Brabantse snelfietsroutenetwerk. Dit netwerk verbindt dorpen en steden en de verschillende fietspaden sluiten naadloos op elkaar aan.
Gedeputeerde Suzanne Otters-Bruijnen, vorige week nog aanwezig bij de opening van een ándere snelfietsroute, de F58 Rijen-Tilburg, is tevreden met de ontwikkelingen die het snelfietsroutenetwerk doormaakt. “Het is een van de bouwstenen voor de overstap naar het anders reizen die we moeten maken. Voor het netwerk is het goed als er in de driehoek Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven meer snelfietsroutes zijn, daar zijn we nu volop mee bezig om dat voor elkaar te krijgen.”

De zogenaamde next step rondom de F261 is een gesprek met werkgevers over fietsstimulering, legt Lataster uit. “Dankzij de enthousiaste reacties van parkmanagement en de bedrijven op bedrijventerreinen Kraaiven en Haven (resp. Tilburg en Waalwijk) hebben de fiets en snelfietsroute F261 nu verdiende aandacht gekregen. Een goed begin om met vooruitstrevende bedrijven die meer willen weten over fietsstimulering eens om tafel te gaan.”


loading...
Een moment geduld a.u.b.