publicatiedatum: 19-5-2019

Brabantse fietsinnovatie in de finale ICT talent award 2019

De provincie Noord-Brabant heeft de ambitie om in 2020 de slimste fietsprovincie van Nederland te worden.

BikeShift
auteur Joost de Kruijf

Beleidsmatig wordt er de laatste jaren dan ook veel tijd en geld geïnvesteerd om dit doel te bereiken. De slimste fietsprovincie word je vooral ook door kennisinnovatie, wat vaak niet van zelf tot stand komt. De uitzondering bevestigt echter de regel!

Een enthousiaste groep ICT studenten van de Fontys hebben met hun innovatie BikeShift de finale gehaald van de ICT-talent award 2019. Op 24 mei 2019 wordt in de Effenaar in Eindhoven bekend gemaakt of hun innovatie ook door de jury gewaardeerd gaat worden als meest innovatieve product. Vaak wordt BikeShift gezien als een slimme sensor, die op het stuur van fiets gemonteerd kan worden en vervolgens onder andere de luchtkwaliteit meet tijdens de fietsverplaatsing. Er zit echter veel meer ICT-vernuft in de service van BikeShift, waarbij ook voor beleidsmakers inzicht wordt gegeven in de afwikkelingskwaliteit van het fietsnetwerk, het gedrag en voorkeuren van de fietser!

Het enthousiasme van de groep heeft ook een positief effect gehad in de totstandkoming van het product. Zo heeft Ultimaker, als specialist in 3D printoplossingen, belangeloos de studenten bijgestaan in de productie van de behuizing voor de chips. Door direct een verbinding te zoeken met het bestaande fietsnetwerk in Brabant is het de studenten gelukt om naast de ontwikkeling van de sensoren deze ook als pilot toe te passen binnen het Cycling Lab F58. Een innovatie omgeving gekoppeld aan de snelfietsroute tussen Tilburg en Breda. Binnen Cycling Lab F58 staat innovatiekracht en samenwerking tussen wegbeheerders, de fietsindustrie en kennisinstellingen als Avans, Fontys en de Breda University of applied sciences centraal. Verschillende wegbeheerders buiten Brabant volgen de verrichtingen van het BikeShift met grote belangstelling.

Hopelijk wordt het dubbele winst: winst voor de studenten en winst voor de Brabantse fietser.


Locatie
Eindhoven
loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.