publicatiedatum: 14-11-2019

3 x krachtvoer voor fietsers

Of je nu voor dag en dauw op de fiets naar het werk zit, of een ontspannen ritje in je vrije tijd maakt: je fietst lekkerder als je wat energie te verbranden hebt. Met deze 3 krachtmaaltijden voor fietsers trap je de kilometers zo weg.

Havermout-ontbijt

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 4 eetlepels havermout (of een ander graan)
  • 150 gram yoghurt of kwark (geitenzuivel is lichter verteerbaar)
  • 1 theelepel koudgeperste lijnzaadolie, walnootolie, hazelnootolie of sesamolie
  • 2 eetlepels geroosterde zaden of noten 
  • 3-5 stuks gedroogd fruit (dadels, vijgen, rozijnen, abrikozen) 

Bereiding

Laat de havermout een nacht weken in water (verhouding 1:2). Kook de havermout gaar en voeg toe aan de yoghurt of kwark. Overige ingrediënten naar smaak erover verdelen.  

Tip: Eet je liever vers fruit? Bessen, bramen en frambozen hebben een laag suikergehalte!

 

Lunch met vette vis

Ingrediënten voor 1 persoon 

  • 2 zuurdesemboterhammen
  • 2 el hüttenkäse
  • 2 plakjes gerookte zalm
  • ½ avocado in plakjes
  • 6 plakjes komkommer
  • 1 gekookt ei in plakjes
  • een handje alfalfakiemen

Bereiding

Verdeel de hüttenkase over de boterhammen, beleg met de zalm en de overige ingrediënten. 

Avondeten met Freekeh

Ingrediënten voor 2 personen 

  • 1 courgette in plakken 
  • 1 ui in ringen 
  • 10 gram roomboter 
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ Spaanse peper in ringetjes
  • 150 gram freekeh
  • 1 el miso (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkel en goed alternatief voor bouillon)
  • 10 gram peterselie fijngesneden 
  • 10 gram verse dille fijngesneden 
  • 150 gram geitenyoghurt 
  • ½ citroen 
  • 3 el pijnboompitten geroosterd
  • zout en zwarte peper 

Bereiding

Bak de uien goudbruin in de boter en de olijfolie. Week de freekeh 5 minuten in koud water. Spoel de freekeh af en laat uitlekken. Bak de Spaanse peper mee met de uien en voeg de freekeh toe samen met de kaneel. Voeg de miso en 3 dl water toe.

Roer alles goed door elkaar zodat de miso oplost in het water. Laat 15 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Grill de courgettes in een beetje olijfolie. Roer de yoghurt met citroen en een beetje zout door elkaar.

Laat de freekeh even uitdampen en roer de verse kruiden erdoorheen. Serveer met de gegrilde courgette, de yoghurtsaus en de pijnboompitten. 

 

Door: Joni van Loon
Fotografie: Suzanne Waijers
Illustraties: Elena Pimonova

loading...
Een moment geduld a.u.b.