publicatiedatum: 9-6-2021

10 Brabantse fietsiconen die je gezien moet hebben

Uit Online Sjees Magazine #2

auteur Sjees

Of je nu dichtbij huis gaat fietsen of een lange tocht maakt, in Brabant kom je altijd iconische plekken tegen die jouw rit bijzonder maken. Trap je mee over spectaculaire fietsbruggen, voorbij graffitikunst, en langs de historie van de vrijheid? 

1. Zwevende rotonde, Eindhoven

Zwevende rotonde Eindhoven
Foto: IPV Delft

Is het kunst? Is het een UFO? Nee, het is de Hovenring, een ‘zwevende’ rotonde boven een kruising van verbindingswegen tussen Eindhoven en Veldhoven. De zeventig meter hoge, hangende constructie is moeilijk over het hoofd te zien. Sterker nog, je ziet ‘m al van veraf. Je fietsrit hangt hier aan een stalen draadje, het uitzicht is magnifiek en bovenal, je hebt geen last van auto’s. Durf jij er overheen te fietsen?

2. Over de Maas, Cuijk

Maasover Cuijk
Foto: @cycling_deb

Via de nieuwe fietsbrug De Maasover in Cuijk fiets je gemakkelijk en snel van onze mooie provincie over de Maas naar Gelderland. Van Cuijk naar Nijmegen. De Maasover is onderdeel van de snelfietsroute F73, het MaasWaalpad, dat drie provincies met elkaar verbindt.

3. Fietsallee, Breda-Chaam

Fietsallee Breda Chaam
Foto: Zijwielrent.nl

Een paradijs voor fietsers. Tussen Breda en Chaam vlieg je elf kilometer lang, door de bossen, over het asfalt van de ‘Fietsallee’. Niet alleen is het fietspad zo strak als een vers gestreken laken, het is ook heerlijk breed én vrij van autoverkeer. Terwijl je de Royaaldreef, Slingerdreef, Kleine Slingerdreef, Huisdreef en de Putvenweg afrijdt, leg je direct een traject van de Van Gogh fietsroute af. 

4. Stönner-Meijwaardbrug, Oirschot

Stonner-Meijerwaardbrug OirschotFoto: Jan de Vries, www.JDVF.nl

In mei 1944 vochten twee mannen met hun strijdmakkers van de Prinses Irene Brigade in Oirschot tegen de Duitse troepen. Tijdens deze gevechten vonden Rinus Stönner en Willem Meijwaard de dood. Naar hen is de Stönner-Meijwaardbrug over het Wilhelminakanaal bij Oirschot vernoemd. Meer weten over deze geschiedenis? Stap dan even af en luister bij de audiozuil van de Liberation Route Brabant naar het verhaal.

5. Fietsen langs tanks en kanonnen, Overloon

OverloonFoto: Jacques Hendrix

Dwars door een museum fietsen? Het kan! In Oorlogsmuseum Overloon werp je tijdens openingsuren vanaf een fietsbrug gratis een blik op de tentoonstelling. Nergens ter wereld heb je de mogelijkheid dit te doen. Trap vanaf het museum nog verder en ontdek Britse en Duitse militaire begraafplaatsen op de fietsroute 'Aan de andere kant', onderdeel van de Liberation Route Brabant.

6. Sterrennacht, Eindhoven

Van Gogh-Roosegaarde fietspad EindhovenFoto: pimhendriksen.com

Net buiten Nuenen ligt een wel heel bijzonder fietspad. Het is bezaaid met duizenden steentjes, die oplichten zodra de zon ondergaat. Kunstenaar Daan Roosegaarde brengt met deze hedendaagse techno-poëzie een ode aan Van Goghs wereldberoemde schilderij The Starry Night. Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad is onderdeel van de Van Gogh fietsroute in Eindhoven. 

7. Denderen door een rotstuin, Dak van Netersel 

Dak van Netersel Foto: Sasien Photography

Van heinde en verre komen geoefende mountainbikers af op mtb-parcours ‘Dak van Netersel’. Het parcours is extreem uitdagend met steile klimmetjes, afdalingen, rock sections, drops, north shore en switch backs. Het parcours is instapniveau wereldbekerparcours. Je hoeft echt geen prof te zijn, maar je moet technisch wel zeer gevorderd zijn.

8. Fietsbrug over Bruistensingel, Rosmalen

Bruistensingel Rosmalen

Moet je van Rosmalen naar ‘s-Hertogenbosch, of andersom? Pak dan zeker even de fietsbrug over de rotonde bij de Bruistensingel mee. Zo wordt je functionele rit ineens een beleving.

9. Fietsbrug Tegenbosch, Eindhoven

Tegenbosch EindhovenFoto: DutchCityHopper

Op fietsbrug Tegenbosch, die de Eindhovense wijken Strijp en Meerhoven met elkaar verbindt, fiets je 7 meter boven het razende verkeer van de A2/N2. Overdag is de 160 meter lange boogbrug al indrukwekkend. ’s Avonds is de brug nog spectaculairder dankzij de fraaie verlichting die per seizoen van kleur verandert. Hoe harder je fietst, hoe feller het licht.

10. De rode loper voor fietsers

Snelfietsroutes

Comfortabel, snel en veilig op de fiets van A naar B? Bijvoorbeeld van Tilburg naar Waalwijk, of van Helmond naar Geldrop? Daar is een snelfietsroute voor! In heel Brabant worden deze routes aangelegd om het de fietser zo makkelijk mogelijk te maken. Brede, overzichtelijke en veilige fietspaden zonder obstakels. Zo pak je nog sneller de fiets. 

 

Wat zijn jouw favoriete fietslocaties in Brabant? Post jouw foto op Facebook of Instagram met #sjees

Meer fiets- en lifestyle inspiratie? Lees de volledige 2e editie van het Online Sjees Magazine 

 

 

 

 

 

 


Informatie
loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.