publicatiedatum: 9-7-2019

Acht van Chaam, Toertocht & Criterium

Uitgezet door Servais Knaven

Om het dorp al op tijd in wielersfeer te krijgen wordt dit jaar voor de vierde keer op de zondag voor de Acht de “Acht van Chaam Classic” georganiseerd!
auteur Het Chaamsche Wapen is.s.m De Vrienden van de Acht van Chaam

Acht van Chaam

Sinds 1933 wordt in Chaam Nederlands oudste internationale wielerwedstrijd voor professionals gereden: De Acht van Chaam.

Vanaf de jaren zestig staat de Tour de France centraal voor de Acht van Chaam en kiest men de 1e woensdag na de Tour de France als vaste datum. De Acht van Chaam is in 2014 geplaatst op de Nationale Inventaris Cultureel Erfgoed van het Koninkrijk der Nederlanden. Uiteraard is heel Chaam hier heel heel erg trots op. Dankzij de Acht heeft Chaam een plaatsje op de landkaart gekregen. Waar je ook komt en wie je ook spreekt; als men hoort dat je uit Chaam komt dan begint men over wielrennen.

 

Acht van Chaam Classic

De Acht van Chaam staat garant voor plezier voor jong en oud rondom het thema wielersport. Om het dorp al op tijd in wielersfeer te krijgen wordt dit jaar voor de vierde keer op de zondag voor de Acht de “Acht van Chaam Classic” georganiseerd; een toertocht voor sportieve wielertoeristen met start en finish op de “meet” van de Acht, bij café ’t Chaamsche Wapen. Voor de minder competitieve fietsers wordt op dezelfde dag een fraaie gezinstoertocht in de bosrijke omgeving van Chaam georganiseerd.

 

Profcriteriumroute 2019

Als eerbetoon aan de Brabantse wielercultuur voert de Acht van Chaam Classic 2019 langs alle West-Brabantse steden en dorpen waar tegenwoordig nog een professioneel wielercriterium wordt verreden. Achtereenvolgens gaat de tocht (125km) door Made, Zevenbergen, Roosendaal en Etten-Leur met uiteraard vertrek en aankomst in Chaam.

Wielertoeristen kunnen kiezen uit twee afstanden: 75km of 125km. De tocht heeft de vorm van een 8. Op het knooppunt is een verzorgingspost ingericht met voldoende eten en drinken voor alle deelnemers. De rijders van de 75km komen hier één keer langs, de rijders van de 125km komen hier twee keer langs.

 

Toertocht 75km en 125km

Inschrijven voor de toertocht kan ’s morgens tussen 8.00 & 10.30 uur. Het inschrijfgeld is €10,00. De helft van het inschrijfgeld komt ten goede aan de organisatie van de Acht van Chaam om het behoud van de dit unieke wielerevenement ook in de toekomst te garanderen. Met je sportieve deelname aan deze toertocht of gezinstocht geeft je dus de Acht van Chaam een financieel duwtje in de rug.

 

GPX-file routes worden binnenkort verwacht, houd hiervoor de website 8vanchaam.nl/ in de gaten

 

Gezinstoertocht

Inschrijven voor de gezinstoertocht kan van 10.00 tot 14.00 uur. Inschrijfgeld hiervoor is €7,50 inclusief een consumptiebon van ’t Chaamsche Wapen.


Après Fiets Feest

Op het speciaal ingerichte wielerterras van ’t Chaamsche Wapen is het na aankomst gezellig napraten over de gereden rit. Alle deelnemers krijgen bij aankomst een kop koffie of thee aangeboden met appelgebak. De muzikale omlijsting wordt afwisselend verzorgd door een DJ en live muziek. Fietsen kunnen in een veilige omgeving gestald worden.

Dit après fiets feest is uiteraard ook toegankelijk voor niet-deelnemers.

Door de inrichting van het wielerterras kan er deze dag níet geparkeerd worden achter café ’t Chaamsche Wapen. Parkeren kan eenvoudig op het Marktplein 200 meter verderop aan de Dorpsstraat.

 

Samenwerking met stichting Pavé en Servais Knaven

“Pavé” is het Franse woord voor plaveien en betekent tevens kassei, 76 verwijst naar regio Breda. Stichting Pavë76 wil de wegen voor (jonge) wielrenners plaveien, onder andere door het organiseren van wielerwedstrijden die anders zijn én uitdagender. Tevens zet de stichting zich in om het vrouwenwielrennen te promoten. De Bavelse berg, Dwars door ’t Zand en de Mini Acht van Chaam zijn wedstrijden die door Stichting Pavé76 georganiseerd worden.

Dit jaar heeft de stichting ook ondersteuning toegezegd aan de Acht van Chaam Classic. Servais Knaven, ambassadeur van de Acht van Chaam en bestuurslid van Stichting Pavë76 heeft persoonlijk deze route mee helpen uitzetten. De mooie routes van 75km en 125km in het buitengebied van West Brabant zijn gebaseerd op zijn vele trainingsritten uit het verleden in deze regio.

 

FlyerFlyer


Informatie
Datum
28 juli 2019
Thema
Stad
Links
Downloads
Locatie
Het Chaamsche Wapen
Chaam
Dorpsstraat 44
4861 AC
loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.