Groene Voornemens

In januari worden we vaak doodgegooid met goede voornemens. We MOETEN gezonder eten, we ZOUDEN minder alcohol moeten drinken of we WILLEN meer gaan sporten... Maar wat als we het dit jaar nou eens anders doen? In plaats van strengere leefregels voor onszelf kunnen we ook groene voornemens maken voor een betere leefomgeving.

Alle kleine beetjes helpen en daarom hier vijf simpele tips die zorgen voor een betere wereld, maar hopelijk geven ze jou ook een beter gevoel.Want laten we eerlijk zijn: daar draait het tenslotte om bij goede voornemens.

1. Fiets de wereld schoner 

Naar de supermarkt, de stad of misschien zelfs naar je werk. Voor welke ritjes onder de zeven kilometer pak je nu nog vaak de auto maar zou je ook op de fiets kunnen doen? Probeer het dit jaar eens vaker, al is het maar één of twee keer per week. Je stoot minder C02 uit dan wanneer je met de auto gaat (97% minder bij e-bike gebruik en 100% bij fietsen op je gewone fiets) en bovendien scheelt het ook nog in de brandstofkosten.
En mocht je gezonder leven als goed voornemen hebben, dan is dit ook gelijk gecovered. Drie vliegen in één klap!

Check ook hiernaast even de video waarin we de reisbeleving van twee forenzen vergelijken, beiden woonachtig op minder dan zeven kilometer van het werk. Fietsen in Brabant wordt ook steeds comfortabeler dankzij de opkomst van fietsstraten en de aanleg van een netwerk van comfortabele snelfietsroutes. Benieuwd op welke fietspaden je in de winter goed door kunt fietsen? Hier vind je de status van alle Brabantse snelfietsroutes.

Fiets opknappen

 

2. Consuminderen

Minder consumeren kan op verschillende manieren. Je kunt proberen om minder wegwerpproducten te kopen, vaker bij de kringloopwinkel binnen te stappen en er zijn allerlei milieuvriendelijkere alternatieven voor producten. Heb je nog een oude fiets in de schuur staan? Geef hem dan een opknapbeurt in plaats van een nieuwe te kopen. Of doneer de oude fiets van je kinderen aan een goed doel, zoals het ANWB Kinderfietsenplan.

En wil je een e-bike aanschaffen? Denk dan eens aan een tweedehands elektrische fiets. De ANWB heeft hiervoor een handig hulpmiddel ontwikkeld:
de ANWB e-bike vergelijker. Hier kun je ook 'oude' fietsen nog checken op belangrijke punten en eenvoudig zien welke fiets aan jouw wensen voldoet.

vega

 

3. Sjees eens een dag zonder vlees 

Onze vleesproductie heeft grote impact op het klimaat. Het zorgt voor uitstoot van broeikasgassen en verzuring van de bodem en de lucht. Daarnaast is minder vlees eten ook beter voor onze gezondheid. Volgens het Voedingscentrum verlaag je daarmee het risico op diabetes, darmkanker en longkanker. Ze adviseren dan ook om niet meer dan 500 gram per week te eten. Kun je dat stukje vlees echt niet laten staan, kies dan voor kip. Van alle soorten vlees belast kip het minste het klimaat. Om het je gemakkelijk te maken delen we lekkere vegarecepten met je. Sjees smakelijk!

kort douchen

 

 

4. Koud douchen (helemaal hot tegenwoordig) 

We weten het allemaal, minder lang douchen en de kraan op standje Noordpool scheelt een hoop in je portemonnee. Zeker in deze tijden.
Koud douchen is bovendien goed voor je weerstand en heeft allerlei andere voordelen voor beauty en gezondheid.
Proberen? Begin met één minuut vlak voor het afdrogen en breid het langzaam uit.
Een rondje googelen geeft je talloze tips zodat ook jij kunt toewerken naar een goedkopere en gezonde douchebeurt. Succes!

rnjek

5. Omring je met groen

Veel mensen kunnen genieten van een mooie fietstocht door de natuur. Je kunt de natuur opzoeken, maar je kunt het ook gemakkelijk in huis halen. Trek de tegels uit je tuin en zet je huiskamer vol planten. Groen zorgt voor een goed gevoel en planten hebben allerlei voordelen. Je planten en tuin kun je het best besproeien met water uit een regenton in plaats van water uit de kraan. Die ton sluit je heel gemakkelijk aan op je regenpijp. Zo bespaar je drinkwater en regenwater is ook nog eens beter voor de planten omdat het veel minder kalk bevat.

En wil je het helemaal duurzaam zijn, maak dan ruimte voor een moestuinbak. Je eigen groentes kweken is gezond en ook nog eens erg lekker. Voor de beginnende moestuinierder zijn er handige apps die je stap voor stap vertellen hoe je de kweek aan moet pakken. Super makkelijk en wie weet trek jij komend voorjaar paarse wortelen uit je tuin!

Online 2023 in fietsen doe je met deze apps

Fietsapp

Zoals gezegd: met fietsen sla je meerdere vliegen in een klap. En tegenwoordig heb je genoeg fietsapps die het leven leuker en makkelijker maken. De trainingapp Strava of de Routeplanner-app ken je allicht al wel, maar misschien vind je het tof om met deze apps het nieuwe jaar in te luiden:

Love to ride

Er is niks mis met een beetje gezonde competitie en gezond is het gebruik van de app Love to Ride sowieso. Samen met je collega’s kun je een team samenstellen maar je kunt ook alleen fietsen. Hoe meer dagen, ritjes of kilometers je maakt, hoe meer punten je krijgt en met die punten kun je weer prijzen winnen. Elke maand start de teller op nul en heb je dus weer nieuwe kansen. De ritjes naar je werk kun je mee laten tellen, maar ook de ritjes naar bijvoorbeeld de supermarkt kunnen zo van waarde zijn. Daag elkaar uit, pak je fiets en trek erop uit!

Fietsknooppunten

Nederland heeft vele fietsknooppunten. Hierdoor kun je heel gemakkelijk zelf een mooie fietsroute samenstellen. Dat kan met een papieren kaart of online, maar er zijn ook meerdere apps waarmee je zelf je route maakt met de bestaande fietsknooppunten. Fietsroutenetwerk of Fietsknoop zijn gratis apps die je kunt downloaden op je telefoon. Je ziet welke fietsroutes er in jouw buurt liggen, knoopt ze aan elkaar en kunt vanaf je telefoon de navigatie starten. Zorg wel voor een telefoonhouder voor op de fiets, zodat je de route veilig kunt rijden.

Schwung

Zo min mogelijk hoeven stoppen voor rood licht. Dat is de bedoeling van deze app. De Schwungapp op je smartphone staat in verbinding met verkeerslichten op je route. Daardoor word je eerder gezien en kan er groen licht worden aangevraagd of blijft het stoplicht net iets langer op groen omdat jij eraan komt.

Nog niet overal in Brabant kun je deze app gebruiken. Schwung is onder meer actief in Breda, Eindhoven en Den Bosch.

 

 

 

 

loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.