publicatiedatum: 15-6-2021

De do's en don'ts in wielerfashion

Uit Online Sjees Magazine #2

auteur Sjees

Wat zijn de do’s en don’ts op outfitgebied en hoe fiets je de laatste trends in je fonkelnieuwe pak? We vroegen het oud-profwielrenner Iris Slappendel. Deze Nederlands kampioen ontwerpt namelijk óók fietskleding. “Het mag dit seizoen compleet over the top zijn.”

Wie vorig jaar het fietsen ontdekt heeft, is waarschijnlijk weggereden in een betaalbare en simpele outfit. Een instapmodelletje. Want ja, éérst even proberen (en: volhouden), natuurlijk. Inmiddels is je tenue wel aan de volgende etappe toe. Maar waar let je bij de aanschaf allemaal op? Oud-wielerprof en ontwerper Iris Slappendel weet raad. Want naast heel wat uurtjes op het zadel, heeft de Nederlands kampioen sinds 2016 ook haar eigen fietskledingmerk: IRIS. Haar voornaam én een afkorting van I Ride In Style. 

 

Iris Slappendel

 

Waar begin je?

Iris: "Bij het kledingstuk waar je de hele rit op zit: je fietsbroek. Natuurlijk moet-ie er leuk uitzien, maar het allerbelangrijkste is dat het een kwalitatief goede broek is die comfortabel en lekker zit. Meteen als je ’m aantrekt moet je denken: zit lekker, knelt nergens en de stof is zacht en elastisch. Ook de zeem – het zitvlak in de broek – moet niet te smal of breed zijn zodat-ie je zitbotjes goed ondersteunt. Pas als het kan meerdere broeken en beweeg erin. Buk een keer, ga zitten en neem een fietshouding aan. Niet doen: als vrouw een herenbroek kopen. Het vrouwenbekken is anders, dat vraagt om een andere vorm zeem. Als je een paar keer met een zere kont thuiskomt, ga je niet meer fietsen. Investeer dus in een goede, basic broek en pak uit met het shirt. Van felle kleuren tot opvallende prints; de keuze is reuze. De meeste fietsshirts zijn gemaakt van polyester. Het voordeel van polyester is dat het ademend is en snel droogt. Kijk ook naar de pasvorm: wil je een strakke of wijde fit? Sowieso doen: een shirt uitkiezen met een lange rits, zodat je het makkelijk aan- en uittrekt."

 

"Investeer in een goede, basic broek en pak uit met het shirt."

 

Je hebt ook hét Brabantse fietsshirt ontworpen. Hoe kwam dat zo?

"Om meer Brabantse kids aan het fietsen te krijgen, konden kinderen vorig jaar meedoen aan een ontwerpwedstrijd: Sjees je Shirt. De opdracht: teken hét Brabantse fietsshirt. Uit de 250 inzendingen koos de jury de tekening van Mike van Nieuwkoop (11) uit Eethen. Aan mij de eervolle taak daar een echt fietsshirt van te maken. Mike had een toffe tekening gemaakt met sterke beeldtaal. De sterren, pijlen en bergen; ik heb alles overgenomen. Helemaal leuk: het shirt hangt straks in alle Brabantse vestigingen van Decathlon!"

Broek en shirt: check. En dan?

"Duik dan in het meest onderschatte kledingstuk: het windvest. Zo’n gilet heeft een winddichte voorkant en een ademende achterkant waardoor je het sneller warm krijgt én warm blijft. Ideaal voor je borst en rug, want op die plekken transpireer je het meest en ben je dus ook vatbaarder voor een verkoudheid. Zodra je op temperatuur bent, rol je het vest op en stop je het in je rugzak. Superhandig."

Goed schoeisel is ook niet onbelangrijk. Waar let je op?

"Een fijne wielersok is vrij dun en heeft geen naden bij de tenen. Vaak is de bovenkant wat open geweven zodat-ie goed ademt en snel droogt. Polyester is het beste materiaal om te kiezen, maar merinowol is een goed alternatief. Voordeel van merinowol is dat het niet gaat stinken. Schoenen: passen, passen, passen. Branderige voeten of knellende schoenen zijn héél vervelend, dus probeer schoenen voor je ze koopt. Denk ook aan de combinatie met je pedaal; het kliksysteem moet goed aansluiten op je schoen."

Hoe kies je een helm uit?

"Over het algemeen geldt: hoe duurder, hoe lichter en hoe prettiger de helm draagt. Maar het blijft persoonlijk, natuurlijk. Probeer er een paar uit en kijk wat je lekker vindt zitten. Aerodynamische helmen zijn vaak dicht, ademende helmen zijn meer opengewerkt. Koop ’m in ieder geval niet te ruim en zet de helm goed vast op je hoofd."

 

Iris Slappendel

 

Wat zijn de trends voor komend seizoen?

"Natuurlijke, effen tinten liggen dit fietsseizoen op kop; van beige en olijf, tot bordeauxrood en bruin. En dan vooral als matchende set. Een olijfgroene broek met een olijfgroen shirt, bijvoorbeeld. Als tegenhanger van deze minimalistische look mag het compleet over the top. Denk: knalkleuren, gekke prints, sokken tot halverwege de kuit, lange mouwen en extreem grote fietsbrillen. Voor ieder wat wils, dus."

Wat zie je van de trends terug in je eigen collectie?

"Minimalistische designs en effen kleuren zijn niet zo aan mij besteed, ik ben meer van de felle kleuren en prints. Trendkleuren olijfgroen en bordeaux mix ik dit seizoen dan ook met in het oog springende kleuren. Er zit bijvoorbeeld een roze shirt met bordeauxrode accenten en een knalgele rits in de nieuwe collectie. Aan opvallende printjes ook geen gebrek."

Kom je weleens fietsers in een echte IRIS tegen?

"Zeker! Dan zwaai ik altijd even, juist als het mensen zijn die ik niet ken. Dan zie ik ze denken: wie ís dat? Heel grappig."

 

Bekijk de nieuwste collectie van IRIS

Meer fiets- en lifestyle inspiratie? Lees de volledige 2e editie van het Online Sjees Magazine

 

Fotografie: Thoya Verheul

 

 

 

 


loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.